100. derbi svih derbija

Večeras se na Maksimiru igra najveći hrvatski derbi; evo gdje možete gledati sudar Dinama i Hajduka

13.08.2022 u 08:12

Bionic
Reading

Već u 5. kolu SuperSport HNL-a imamo najveći domaći derbi, sraz aktualnog prvaka Dinama i osvajača Kupa Hajduka! 'Bili' tako večeras stižu na Maksimir (21.05 sati, MAXSport 1, MAXtv), a prije njih će svoju utakmicu odigrati Gorica i Lokomotiva (18.30 sati, MAXSport, MAXtv)

Prvu utakmicu subotnjeg programa 5. kola SuperSport HNL-a u Velikoj Gorici od 18.30 sati (MAXSport, MAXtv) igraju Gorica i Lokomotiva. To je najbolje 'zagrijavanje' za poslasticu koja nas čeka od 21.05 sati (MAXSport 1, MAXtv) kad će na Maksimiru snage odmjeriti Dinamo i Hajduk. Ovo je 100. derbi od samostalnosti Hrvatske!

GORICA - LOKOMOTIVA (18.30 sati, MAXSport, MAXtv)

Nogometaši Gorice u prošlom su kolu imali 'prisilno hlađenje' jer je njihova utakmica s Hajdukom odgođena. No, mala je to utjeha nakon što pogledaju prvenstvenu ljestvicu na kojoj su - posljednji! Poraz od Osijeka na startu te dva remija, sa Šibenikom i Rijekom, to je učinak Gorice na startu nove sezone. A u goste im dolazi razigrana i efikasna Lokomotiva koja je u 1. kolu zamalo šokirala Dinamo, potom je dobila Rijeku i Osijek te nesretno izgubila u gostima kod Šibenika.

Trener Gorice Samir Toplak nije imao dobrih vijesti uoči današnje utakmice.

'Puno toga je bilo nakon Rijeke. S jedne strane smo dobro iskoristili pauzu, ali s druge strane očekivali smo da će nam se vratiti ozlijeđeni, ali na kraju su nam se ozlijedili još i Deni Jurić i Mitrović pa smo i dalje bez svih ozlijeđenih. Ono što je bilo dobro je da smo neke koji su kasnije došli podigli pa su sada kondicijski bolji. U Rudešu i Topolovcu u prijateljskim utakmicama svi su dobili minutažu, nadam se da neće puno utjecati to što nismo imali natjecateljsku utakmicu. Svjesni smo što nas očekuje i da moramo biti na maksimumu, kaže Toplak i u svom stilu slikovito dodaje:

  • +10
NK Rijeka - NK Gorica, 3. kolo SuperSport HNL, 31.7.2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

'Radije bih da mi sada dođe bilo tko nego Lokomotiva. Ona je savršen stroj, trkački moćan, pun samopouzdanja i igrača željnih dokazivanja. Kada se brane, brane se s devet igrača minimalno, ali kada napadaju otvaraju se brzo kao osice. Nikome ne priznaju da je bolji, odmah te kazne čim se opustiš. Lokosi imaju sjajnu realizaciju, Kulenovića koji je u životnoj formi i u ova četiri kola prvi napadač lige. Čeka nas stvarno težak zadatak. No činjenica je da ni mi nismo mačji kašalj. Dva boda nije realno, sve je počelo onom komedijom u Osijeku. Trebali smo imati barem pet bodova.'

Nerado Toplak priznaje da je to posljednje mjesto na ljestvici dodatni pritisak...

'Definitivno je pritisak jer koliko god mi govorili da je to početak i koliko god imamo samo jedan nezasluženi poraz, podsvijest je nešto drugo i samo ti govori da si zadnji na tablici. U Rijeci smo bili jako dobri, blizu pobjedi, treba nam ta jedna pobjeda i nadam se da će doći protiv Lokomotive', zaključio je Toplak.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Trener Lokomotive Silvijo Čabraja uoči gostovanja u Velikoj Gorici poziva na oprez.

'Prvenstvo je tek krenulo. Gorica je odigrala tri utakmice i njihovo bodovno stanje nije u ovom trenutku mjerodavno. Odigrali su jako dobre utakmice i protiv Rijeke i protiv Osijeka, također i protiv Šibenika su mogli u toj utakmici pobijediti, tako da se ne zavaramo s njihovim trenutnim stanjem na tablici', kaže trener 'lokosa' te podsjeća:

'Protiv Gorice su uvijek utakmice bile neizvjesne do samog kraja, vjerojatno će takva utakmica biti i danas...'

DINAMO - HAJDUK (21.05 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Najveći hrvatski derbi dolazi u najboljem i najgorem trenutku za obje momčadi. Naime, i Dinamo i Hajduk prošlog su tjedna izborili plasman u play-off Lige prvaka i Konferencijske lige, a već sljedećeg ih čekaju prve utakmice!

Dinamo je u nešto boljoj poziciji jer je u utorak u Ligi prvaka igrao doma, dok je iza Hajduka dug put iz Portugala. No, u isto vrijeme treba napomenuti da je Dinamo prošlo kolo domaćeg prvenstva igrao (1:1 kod Varaždina), a Hajduk je svoj susret s Goricom odgodio...

Prije nego što najavim utakmicu, htio bih čestitati Hajduku na plasmanu u play-off Konferencijske lige. Držim da je to odličan rezultat i dobro za hrvatski nogomet, naposljetku i za sam Hajduk. I ta činjenica da je Hajduk uz nas napravio rezultat u Europi govori da u subotu gledamo zaista jedan hrvatski derbi', kazao je trener Dinama Ante Čačić i dodao:

  • +21
SuperSport Hrvatska nogometna liga, 4. kolo, Varaždin - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Obje ekipe su u dobrom raspoloženju. Što se nas tiče, imamo na dispoziciji sve igrače koje smo imali i u prošloj utakmici. Ne moram ni govoriti koliko nam je značio plasman u play-off Lige prvaka, i to će pridonijeti da momčad u subotu bude u pravom raspoloženju. Očekujem jedan pravi nogometni dekor u kojem će naši navijači biti podrška svih 90 minuta. Očekuje nas zahtjevna utakmica, ponavljam da igramo protiv vječitog rivala, Hajduka koji je plasmanom u Konferencijskoj ligi dao veću draž ovoj utakmici.'

Dojam je da će Hajduku ipak biti malo teže, Dinamo je igrao doma, a 'bili' su morali potegnuti do Portugala i nazad.

'Njihova energetska potrošnja i rekuperacija u ovom trenutku je teža, mi smo imali dan više. Imamo taj ritam od dvije utakmice tjedno učestalije nego oni. No, ovakve utakmice su veliki poticaj za svakog igrača i svaki igrač za kojeg se kolega odluči će dati sigurno i zadnju rezervu pa ne vidim to kao hendikep', razmišlja Čačić i nastavlja:

'Ja nikad ne kalkuliram, uvijek nastojim dobiti utakmicu. No, moram gledati preko brda jer čeka nas gust raspored i mnogo važnih utakmica nakon ove. Uvijek idemo s tim da u svlačionici Dinama imamo igrače koji uvijek mogu odgovoriti zadacima utakmice, nastojimo uvijek ući utakmicu tako da je energetski dobro pokrijemo i da budemo učinkoviti. Ne uspije nam uvijek, ali jedini put je da imamo velik broj igrača u rosteru i uvijek razmišljamo kako pobijediti.'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Dinamo je na samom startu sezone, u Superkupu, pobijedio Hajduk nakon penala...

'Mislim da je Hajduk sad u boljem stanju nego što je bio tad. Imali smo u kratko vrijeme dvije utakmice s Hajdukom, sjetimo se zadnje koja je bila izjednačena i otišla je na našu stranu u zadnjim minutama. U Superkupu je utakmica dobrim dijelom bila u egalu, u drugom poluvremenu smo dominirali i zahvaljujući Kaliniću išlo se na raspucavanje. Očekujem Hajduk koji ide po sva tri boda. Bez obzira na raspoloženje i stanje u obje momčadi, uvijek se traži rezultat. Očekujem dvosmjernu utakmicu', zaključio je Ante Čačić.

A trener Hajduka Valdas Dambrauskas imao je uoči derbija i dobrih vijest za navijače 'bilih'.

'Nikola Kalinić je u treningu, ne osjeća ništa i očekujemo da će putovati u Zagreb i vidjet ćemo koliko ga možemo koristiti. Nije lako vratiti se nakon mjesec dana, ali bio je jučer dobar dan jer se vratio, bio je razigran i bez bolova na treningu, čak je i zabijao. Za Mlakara ovo nije lako vrijeme, ali možemo na njega računati. Zbog rasporeda u sljedećim tjednima, mislim da nije lako za nikoga. Imamo Dinamo, Villarreal, Lokomotivu, Osijek. Vrijeme je da drugi igrači istupe i naša je odgovornost rotirati, dati im šansu i da se svaki igrač osjeća kao da pridonosi i da ne gubimo strukturu. Ne možemo igrati s limitiranim brojem, imamo preko 20 igrača', kaže Dambrauskas i dodaje:

'Došli smo iz Portugala doma u 5 ujutro, spavali smo tri ili pet sati. Popodne smo došli na oporavak, oni koji nisu igrali protiv Vitorije su imali trening, popodne smo svi imamo trening i odmah išli na avion za Zagreb. Dan nakon utakmice je najteži, ali sad to nije do treninga, već do mentaliteta. Moramo dobiti one veze i zajedništvo na kojem smo radili u Austriji i sad to treba pokazati.'

Derbi je uvijek derbi, ali Dambrauskas pokušava smiriti strasti...

'Moram reći da je ovo za nas tek treća utakmica. Što god da se dogodi, ostaje devet mjeseci i preko 30 utakmica. Tek hvatamo formu, klubovi nisu završili ni selekciju, imamo dva tjedna za registraciju. Tek je ovo zagrijavanje, ali je ovo najveća utakmica. Spremni smo i u dobrom raspoloženju, kao i oni kojima čestitam na prolasku jako dobre ekipe. Ovo je susret dvije momčadi koje pucaju na najviše. Oni imaju dan više odmora i igraju doma, ali ne dolazimo se braniti. Želimo igrati napadački, poduzimati rizike, ali nekad to protivnik ne dopušta. Očekujem utakmicu u kojoj će odlučivati detalji. Ovo je šesti put da igramo u šest mjeseci, to nećete nigdje naći. Mislim da se momčadi jako dobro poznaju i razlika je mala. Uglavnom onaj tko zabije prvi, pobijedi. Vjerojatno će biti tako i ovaj put. Ne idemo se samo braniti, želimo pressing i loptu. No, moramo priznati da je Dinamo jaka i europska ekipa. Mislim da smo dosad dobro prijetili Dinamu i da oni od nas ne mogu nešto lako očekivati. Idemo po pobjedu, nećemo biti ni zadovoljni remijem da se ne prijeđe centar. Prošli smo u Europi, ali nismo sretni. Izgubili smo i nismo igrali dobro. Bilo je dovoljno, ali za rast moramo bolje, očekujem da ćemo u subotu i biti bolji', najavljuje trener 'bilih' koji ima 'slatkih briga' oko sastava za derbi s Dinamom:

  • +13
Varaždin - Hajduk, 3. kolo SuperSport HNL, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Imamo mnogo igrača i pet stopera s kojima sam sretan i ovo je jedno od najboljih mjesta u momčadi. Mala je glavobolja koga odabrati jer sjajno treniraju. Borevković je imao malo nesreće i nije igrao prvu, Chido je tek došao i trenira sjajno, Elez je upao i odigrao odlično. Čak i Dimitrov i Simić, fantastično treniraju i Simić ostavlja srce na terenu. U dvije utakmice s Vitorijom su oni imali tek tri udarca na gol i to pokazuje kvalitetu. Moramo gledati kako kombinirati ekipu i igrati. Sve je moguće s toliko igrača, sa zadnjom trojkom nismo primili gol, ali nismo bili sretni s posjedom u drugom poluvremenu. Bilo je mnogo grešaka, nismo dobro igrali s loptom. Napravili smo tek dvije kontre i to može biti mnogo bolje. Efikasnost kontri može biti bolja, imali smo nekoliko sjajnih situacija gdje je nedostajao zadnji pas. Sve je moguće, pa i trojka u zadnjoj liniji. No, moramo biti agresivniji, podignuti linije i stoperi moraju biti agresivniji po protivnika.'

Standings provided by SofaScore LiveScore