on je pravi faraon

Veća je zvijezda i od Salaha, a u reprezentaciji će na SP-u igrati sa svojim nesuđenim zetom

06.06.2018 u 14:37

Bionic
Reading

Golman egipatske nogometne reprezentacije Essam El-Hadary (45) na Svjetskom prvenstvu u Rusiji trebao bi postati najstariji sudionik Mundijala u povijesti. Kapetan 'faraona' istinska je sportska ikona u domovini, čak i veća od neponovljivog Mohamada Salaha

Essam El-Hadary do sada je za Egipat nastupio čak 157 puta, no to mu je dovoljno samo za treće mjesto u povijesti njegove reprezentacije. Četiri puta je osvojio Afrički kup nacija, pri čemu je triput proglašen za najboljega golmana turnira, a posljednji put 2010. godine. Prije nešto više od godinu dana s dva je obranjena jedanaesterca u polufinalu Afričkog kupa nacija protiv Burkine Faso odveo Egipat u još jedan finale...

No, vrhunac karijere ipak će mu biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Egipatski izbornik, legendarni argentinski trener Hector Cuper, ne vodi ga samo kako bi srušio rekord, već jednostavno jer je nezamjenjiv na golu 'faraona'. Da ne bi bilo zablude, Essam El-Hadary je kapetan egipatske reprezentacije već godinama i ima gotovo 'zacementirano' mjesto na golu.

Tijekom karijere koja traje već 25 godina El-Hadary je branio za osam različitih egipatskih momčadi, a najduže - čak 12 godina - za Al-Ahly. Okušao se i u inozemstvu, branio je za švicarski Sion, te sudanski Al-Merreikh, a trenutno je u Saudijskoj Arabiji, u momčadi Al-Taawoun. Svojevremeno je izabran među 50 najboljih afričkih nogometaša svih vremena, dovoljan je to podatak kakvu je karijeru napravio.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

A sve je to u ranoj mladosti bilo pod velikim znakom pitanja jer mu je otac zabranio nogomet! Imao je dvije opcije - ili škola ili rad s ocem u voćarna. Srećom za egipatski nogomet, mali Essam je bio uporan i nije poslušao oca. U jednom je razgovoru za medije otkrio kako je okupljao djecu iz rodnog sela pod izgovorom da idu zajedno učiti, a u stvari su 'dan i noć natjeravali loptu'! Njegova je karijera krenula uzlaznom putanjom 1993. godine, tada je Essam kao 17-godišnjak potpisao za prvoligaša Damiettu. Tada je dobio i svoje prve golmanske rukavice jer je za svoj matični El-Battikh branio goloruk... I roditelji su tada napokon popustili, shvatili su da bi od njega ipak moglo biti nešto. Ali ne u svijetu voća i povrća, konkretno lubenica po kojima je njegovo selo nadaleko poznato u Egiptu, već u svijetu nogometa.

Od tada je prošlo četvrt stoljeća, Essam El-Hadary danas je otac i ima dodatnih briga. Naime, njegov suigrač iz reprezentacije, napadač Mohamed Abdel Monem (28) nedavno se zaručio s njegovom kćerkom! Problem? Mohamed Abdel Monem je u trenutku zaruka već bio zaručen s još jednom djevojkom. Izbio je veliki skandal, malo je nedostajalo da ga izbace iz reprezentacije i prekriže s liste putnika za Rusiju!

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Napetosti su vrlo brzo popustile te će Mohamed Abdel Monem s potencijalnim puncem Essamom El-Hadaryjem ipak dijeliti svlačionicu 'faraona' na Mundijalu. Moglo bi biti zanimljivo, pitanje je kako će se nesuđeni punac i zet slagati.

A ako Egipćani - koji su u skupini s domaćinom Rusijom, Urugvajem i Saudijskom Arabijom - ubilježe koju pobjedu, možemo očekivati i sada već poznati 'El-Hadaryjev ples'. Legendarni se golman nakon svake velike pobjede popne na prečku i zapleše. Otkrio je kako to radi u čast svog sela.

A koliko je u stvari 'star' najbolje govori podatak kako je Essam El-Hadary na golu Egipta debitirao još 1996. godine, deset mjeseci prije nego što je njegov najmlađi suigrač na ovom SP-u - Ramadan Sobhi (21) - rođen!

  • +5
Essam El-Hadary golman egipatske nogometne reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za kraj je Essam imao poruku novim generacijama.

'Sve ovo što se meni događalo u karijeri i sve ovo što mi se sada događa poruka je svim nogometašima svijeta da je sve moguće', kaže Essam i nastavlja:

'Treba imati snove i vjerovati da će se ti snovi ostvariti. Oduvijek sam sanjao da ću zaigrati na Svjetskom prvenstvu, nadam se da ću to sada i doživjeti. Najvažnije je da vjerujete u svoje snove i naporno radite, uspjeh će već doći.'