KOŠARKAŠKA ELITA

Već dugo Euroliga nije bila toliko jaka

20.10.2011 u 11:13

Bionic
Reading

Utakmicama u utorak i srijedu krenula je nova sezona Eurolige. Nakon 20 godina, u tom natjecanju ne sudjeluje Cibona, ali je zato tu Zagreb CO po prvi puta u svojoj povijesti. Ovo izdanje najjačeg europskog klupskog košarkaškog natjecanja moglo bi biti jedno od najzanimljivijih i najuzbudljivijih u zadnjih nekoliko godina

Jedan od razloga što je tomu tako jesu i problemi u NBA i tzv. lockout, pa je dosta zvijezda potražila posao u Europi dok se ne sredi stanje s one strane Atlantika. No, većina klubova Eurolige nije dovela NBA igrače koji bi u Europi bili do rješavanja spora oko kolektivnih ugovora, što je izvrsna vijest jer neće biti osipanja kvaliteta usred samog natjecanja. Tek nekolicina se odlučila na takav potez. To u prijevodu znači da ćemo neko vrijeme ne euroligaškim parketima gledati Ilyasovu, Farmara, Rudyja Fernandeza, Dannyja Greena, Tya Lawsona, Zazu Pahuliju, Danila Galinarija.

Hrvatski igrači u Euroligi

Anadolu Efes – Stanko Barać
Bizkaia Bilbao – Marko Banić
Armani Milano – Leon Radošević
Fenerbahče Ülker – Roko Ukić, Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Neven Spahija – trener
Galatasaray – Lukša Andrić
Unicaja – Luka Žorić, Hrvoje Perić
Real Madrid – Ante Tomić
Union Olimpija – Damir Markota
Žalgiris – Marko Popović

Hrvatsku košarku će po prvi puta ovog puta predstavljati Zagreb, koji bi vrlo lako mogao popraviti prošlogodišnji 'score' Cibone koja je u deset nastupa ubilježila isto toliko poraza. 'Mravi' na startu igraju protiv Brose Basketsa i u toj će se utakmici vidjeti koliko oni mogu u ovom natjecanju. Osim njih, u istoj skupini je i moskovski CSKA predvođen Andrejem Kiriljenkom i Milošom Teodosićem, za koje se smatra da su ponajveći favoriti za osvajanjem naslova. Tu su još i Panathinaikos, Unicaja te Žalgiris. Definitivno teška skupina za 'mrave', no nikad se ne zna. Očekivati od njih prolazak u drugi krug bilo bi utopija, dovoljno je da osvoje koji bod i pobjedu.

Prognozirati favorite za završnicu, u ovom je trenutku nezgodno pisati. Previše je klubova koji bi mogli doći do same završnice, no ono što nam govori letimični pogled na igrače klubova daje nam za pravo biti uvjereni da ćemo gledati izuzetno zanimljivu euroligašku sezonu.

Čak 12 hrvatskih košarkaša ove će sezone nastupati u Euroligi. Najviše ih je u Fenerbahčeu čak trojica – Ukić, Tomas i Bogdanović te trener Spahija. Na njima će biti i dodatni pritisak jer ionako jak Fener ima dodatni motiv jer se završnica igra u Istanbulu.

Skupine Eurolige

A – Olympiacos, Caja Laboral, Fenerbahče Ülker, Bizkaia Bilbao, Cantu, Nancy
B – Panathinaikos, CSKA Moskva, Unicaja, Žalgiris, Brose Baskets, Zagreb CO
C – Real Madrid, Maccabi, Partizan, Anadolu Efes, Emporio Armani, Balgacom Spirou
D – Barcelona, Montepaschi, Unics, Prokom, Union Olimpija, Galatasaray