generalna proba za euro

'Vatreni' su otputovali za Belgiju, a izbornik Zlatko Dalić je uoči susreta s prvom reprezentacijom svijeta imao jasnu poruku za Brunu Petkovića: To kod mene neće raditi!

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 05.06.2021 13:15
  • Objavljeno 05.06.2021 u 13:15
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu je u prijepodnevnim satima odletjela put Bruxellesa gdje će u nedjelju (6. lipnja, 20.45 sati) odigrati prijateljsku utakmicu s Belgijom. Domaćin je prva reprezentacija svijeta na Fifinoj ljestvici, najozbiljniji mogući protivnik uoči početka Eura. Ovo je prilika da izbornik Zlatko Dalić testira snagu svojih izabranika

Koliko je mudro prije starta Europskog prvenstva s Engleskom (nedjelja, 13. lipnja) igrati tako jaku utakmicu protiv Belgije? Intenzitet ogleda sigurno će biti žestok, protivnik je moćan, plaši li to izbornika Zlatka Dalića?

'Belgija je u ovom trenutku najbolja na svijetu! Utakmica je zaista - prejaka! Ali, s druge strane, moramo vidjeti gdje smo i što smo prije Engleske, gdje neće biti mjesta za popravak, sad je vrijeme za neke eventualne korekcije. Tako je bilo i s Brazilom u Liverpoolu prije SP-a u Rusiji, gdje smo odigrali dobru utakmicu, ali smo detektirali probleme. Želim vidjeti našu reprezentaciju protiv momčadi koja je kvalitetna, bolja, koja ima posjed lopte, koja će nas prisiliti na fazu obrane i puno veću agresiju. Želim vidjeti našu reakciju', rekao je izbornik Zlatko Dalić u razgovoru za Sportske novosti i nastavio:

'Isto tako će biti i protiv Engleske, koja će biti posebna utakmica, dok će Češka i Škotska biti drukčije utakmice. Zato je bitno da igramo s Belgijom. Znam da je preteška utakmica, ali će mi poslužiti za korekcije i u imenima, momčadi, te u nekim drugim stvarima. Da smo igrali protiv nekog slabijeg suparnika, opet bismo imali veliki posjed, mislim da od toga ne bismo dobili ništa! Nema straha protiv Belgije, nama je Engleska utakmica za koju se moramo spremiti bez obzira kako završilo s Belgijom.'

Zlatko Dalić razgovor 4.6.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski nogometni savez HNS

Tjedan dana prije prve utakmice na EP-u Dalić u stvari već ima posloženu momčad s kojom će na Wembleyu istrčati protiv Engleza. No, pitanje je koliko je spreman čekati Brunu Petkovića? Trebaju nam golovi...

'On je u najužim kombinacijama. Igrat ćemo u sustavu 4-2-3-1, pokušat ćemo s centralnom špicom. Mi moramo izaći iz naše faze obrane preko tog posjeda lopte, netko je treba sačuvati, a Petković je idealan za tu poziciju. Englezi će sigurno imati dobar posjed lopte, ali najvažnije je sačuvati loptu kad je osvojimo, te preko Petkovića izaći van. Na treningu je dosta dobar, očekujem od njega dobre stvari. Inzistiram na tome da on svoje trčanje skrati, da ne izlazi visoko van po loptu, da ne dolazi u poziciju zadnjeg veznog ili desnog beka. To u reprezentaciji ne može raditi! I neće raditi. Petković mora biti fokusiran na šesnaesterac, mora biti koncentriran na zonu napada i tu primiti loptu. Jer, u suprotnom, mi gubimo igrača u fazi napada, sve se poremeti, mora se tome prilagoditi', razmišlja izbornik Dalić koji je uvjeren da će kapetan Luka Modrić, bez obzira na veteranske godine i iscrpljujuću sezonu u Real Madridu koja je iza njega, na Euru biti pravi:

  • +31
Hrvatska - Armenija, pripremna utakmica za Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Luka je pun volje i elana. Protiv Armenije je igrao samo prvo poluvrijeme, nije bio maksimalno opterećen. Protiv Belgije će igrati koliko će igrati, nakon toga ćemo imati pet dana do Engleske. Modrić je navikao na ovakav ritam, on je natjecateljski spreman, s njim ne bi trebalo biti problema. Ako bude, odmorit ćemo ga, dat ćemo mu stanku. Ako on to zatraži. Međutim, mislim da Luka to nikada neće zatražiti. On daje svoj maksimum na treninzima i na utakmicama. Očekujem da će biti sto posto spreman i da neće imati problema', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

>> cijeli razgovor s izbornikom Zlatkom Dalićem pročitajte OVDJE