FIFA_SP_2018.svg

selektivna upotreba

VAR zaštitio Ronalda i Španjolce pa izazvao gnjev kao nikad prije!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 26.06.2018 09:16
  • Objavljeno 26.06.2018 u 09:16
Bionic
Reading

Iranci i Marokanci iznimno su nezadovoljni upotrebom video tehnologije kao pomoći sucima na njihovim utakmicama u ponedjeljak, optužujući odgovorne da koriste VAR samo kako bi pomogli velikim reprezentacijama...

Kontroverzni rasplet skupine B izazvao je gnjev dvije reprezentacije koje su ispale. Posebno bijesni su Marokanci koji su protiv Španjolske vodili duboko u sudačkoj nadoknadi, a onda je VAR priznao pogodak 'furije' za izjednačujućih 2:2, dok u sumnjivim situacijama na drugoj strani nije korišten.

  • +24
SP 2018., skupina B: Španjolska - Maroko Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bijesni Amrabat u izravnom prijenosu je vikao 'VAR je sr**e', a razočarani su bili i njegovi suigrači.

'Čini se da VAR pripada velikim ekipama. To je frustrirajuće. Gol Aspasa je legalan, ali što je s igranjem rukom Piquea u akciji prije ?', pita se Belhanda nakon utakmice, a Munir je dodao:

'Ogorčeni smo što nas sve ne tretiraju isto.'

Vruće je bilo i u dvoboju Irana i Portugala, a azijska reprezentacija poludjela je kad je VAR protivniku dodijelio penal te još više kada video analiza nije rezultirala crvenim kartonom za Cristiana Ronalda nakon udaranja laktom.

'Udaranje laktom je crveni karton. Imamo modernu tehnologiju koja košta tisuće dolara i ne vide lakat? Zar je to zbilja žuti karton,' bijesan je bio izbornik Carlos Queiroz nakon susreta.

  • +18
SP 2018., skupina B: Iran - Portugal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

VAR je na kraju Irancima ipak dao penal za izjednačenje, a Tarimi je mogao zabiti i za pobjedu kada se zatim našao pred Patricijom pa su sami krivi što su ispali.

No, upotreba VAR-a zaista omogućuje selektivnost i manipulaciju i to je nešto o čemu će Fifa morati razmisliti...