SLAVLJE U DEŽELI

'Valjda Hrvati Faku neće praviti probleme'

31.07.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Mogući prelazak najboljeg hrvatskog biatlonca i osvajača dviju brončanih medalja, na Svjetskom prvenstvu u Pjeongchangu i olimpijskim igrama u Vancouveru, Jakova Faka u redove slovenske reprezentacije top je vijest u svim slovenskim medijima

Na službenoj internetskoj stranici stranici Slovenskog skijaškog saveza stoji da je Jakov Fak već potpisao pristupnu izjavu kojom potvrđuje da sportsku karijeru namjerava nastaviti u Sloveniji, a prethodno je zatražio ispisnicu iz Hrvatskog biatlonskog saveza.

Posljednje dvije godine biatlonac iz Mrkoplja trenirao je sa slovenskim trenerom Urošem Velepecom, a susjedima je posebno postao zanimljiv nakon što je u sprinterskoj disciplini na ZOI u Vancouveru osvojio brončanu medalju stigavši na cilj 3,4 sekunde prije Slovenca Klemena Bauera.

Slovenski internetski portal žurnal24.si tvrdi da će se Fak u ponedjeljak pridružiti slovenskim biatlonskim reprezentativcima, a trener Uroš Velepec se nada da mu 'Hrvati neće praviti poteškoće.'

Predsjednik Hrvatskog biatlonskog saveza Nikola Županić optužio je Velepeca da je proteklih nekoliko dana intezivno nagovarao Faka da pređe u Sloveniju. Velepec je to odlučno demantirao tvrdeći da posljednih dana nije ni mogao biti u Mrkoplju jer je na godišnjem odmoru na Pagu.

Riječki Novi list na internetskim stranicama tvrdi da će 'gubitak brončanog Mrkopaljca malo koga u hrvatskim redovima ostaviti ravnodušnim, a upitno je i to hoće li Faku biti udovoljeno u svezi zahtjeva s ispisnicom. Naime, tehnički gledajući hrvatska strana sada može sve do 31. prosinca ove godine odugovlačiti s izdavanjem ispisnice čime bi blokirali sve Fakove nastupe u tijeku ove godine te mu time zasigurno otežali ulazak u formu koju će ionako doseći znatno teže, ne samo zbog svih burnih zbivanja tijekom ovog ljeta, već i stoga što je trenirao manje nego prethodnih sezona koje je okrunjivao brončanim odličjima s najvećih svjetskih natjecanja. No, nakon 1. siječnja 2011. godine Fak će automatizmom moći pristupiti u redove u slovenske reprezentacije pa je upitno koliko bi ovaj hrvatski 'osvetnički' čin uopće imao smisla.

Jakov Fak bio je nedostupan kako za hrvatske tako i za slovenske medije.