tuga u maksimiru

Utakmica s rekordnom zaradom u povijesti kluba završila neviđenom dramom; evo koliko je Dinamo izgubio milijuna eura u jednoj minuti!

07.11.2019 u 06:26

Bionic
Reading

Dinamo je u četvrtom kolu Lige prvaka s odigrao s ukrajinskim Šahtarom 3:3 iako je nekoliko minuta prije kraja imao vodstvo od 3:1 i siguran plasman u osminu finala i rekordnu zaradu. Tako odluka o plasmanu među 16 najboljih klubova u Europi pada u sljedeće dvije utakmice

No, osim što su igrači Dinama u sudačkoj nadoknadi propustili povijesnu priliku te pobjedom izboriti plasman u osminu finala Lige prvaka usput su propustili rekordno zaraditi. Do posljednjih minuta utakmice bilo je ovo je bila utakmica s potencijalno najvećom zaradom u povijesti Dinama. Naime, zbog kaznenog udarca u zadnjim sekundama utakmice Dinamu je osim proljeća u Ligi prvaka izmakla sigurna zarada od dodatnih 12,2 milijuna eura. U jednoj minuti Dinamo je ostao bez rekordne zarade!

Naime, od prije je poznato kako je UEFA pripremila po 9,5 milijuna eura za svaki klub koji se uspije plasirati među 16 najboljih u Europi, a sama pobjeda u Ligi prvaka donosi 2,7 milijuna eura. No, iako je do zadnjih sekundi Dinamo sve to imao na pladnju nevjerojatna horror završnica sve je odnijela.

No, i prije ove povijesne utakmice u blagajnu hrvatskog prvaka već je sjelo pravo bogatstvo. Podsjetimo, ulazak u Ligu prvaka donio je Dinamu 15,2 milijuna eura, a po koeficijentu iz prošlih europskih nastupa zaradili su još dodatnih 7,7 milijuna. Marketinška prava donijela su dodatnu zaradu pa je tako samo postojanje u Ligi prvaka donijelo oko 25 milijuna eura. Pobjeda protiv Atalante od 4:0 vrijedi dodatnih 2,7 milijuna eura, a remi kod Šahtara još 900.000 eura što je ukupno 28.6 milijuna eura koje je Dinamo već zaradio prije uzvratne utakmice protiv Šahtara na rasprodanom Maksimiru. Novi remi donio je još 900.000 eura, ali to je tek sitnica od onoga što je Dinamo mogao zaraditi na krcatom Maksimiru.

Već u srijedu navečer Dinamo je mogao biti bogatiji za minimalno 40 milijuna eura što je više nego dvostruko više u odnosu na prošlu godinu kada je od Europske lige Dinamo zaradio oko 17 milijuna eura. Uz to, Dinamo će sigurno zaraditi koji milijun i na prodaji ulaznica, dresova i suvenira jer je Zagreb ponovno počeo živjeti s klubom, a tu je i vrijednost igrača koja svakim danom vrtoglavo raste.

Tako bi Dinamo uskoro mogao prodati Danija Olma za više od 40 milijuna eura, koliko su navodno spremni platiti neki bogati europski klubovi, a ako kojim slučajem Dinamo ipak izbori plasman u osminu finala Lige prvaka to znači da bi zarada od Uefe i eventualna prodaja Olma mogla donijeti zaradu od čak 100 milijuna eura u samo jednoj sezoni, a to je cifra o kojoj sanjaju i puno veći klubovi.

  • +56
Dinamo - Šahtar, 4. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL