ZNANSTVENA STUDIJA

Uspjeh u sportu ovisi o položaju pupka!?

13.07.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili zašto su crnci uspješniji na trkačkim stazama te zašto bijelci dominiraju plivačkim bazenima – sve ovisi o pupku, pokazala je nova studija

Prema izviješću predstavljenom u časopisu International Journal of Design and Nature and Ecodynamics nije važno ima li sportaš ispupčeni ili uvučeni pupak već je ključan njegov smještaj u odnosu na ostatak tijela.

Pupak je središte gravitacije tijela pa njegov položaj ima odlučujuću ulogu za uspjeh u određenom sportu. 'Kod trkača iz zapadnih dijelova Afrike središte gravitacije nalazi se značajno više nego kod europskih trkača što im daje prednost u sprintu', objasnio je voditelj istraživanja Andre Bejan, profesor na Sveučilištu Duke.

'Afrički trkači imaju duže noge od europskih što znači da je kod njih pupak oko tri centimetra više nego kod bijelaca', kaže Bejan. To znači da crnci imaju 'skrivenu visinu' od oko tri posto i time značajnu prednost u trkačkim sportovima. 'Trčanje je kontinuirani proces padanja prema naprijed, a masa koja pada s veće visine pada brže', pojasnio je.

Međutim, u bazenima su bijelci u prednosti budući da imaju duže trupove, a pupak im je u arhitekturi tijela postavljen niže.

'Plivanje je umijeće surfanja na valu koji je stvorio sam plivač', kaže Bejan. 'Plivač koji stvori veći val je brži, a što je trup duži to će veći val stvoriti. Europljani imaju oko tri posto duže trupove od stanovnika Zapadne Afrike, što im u bazenima daje prednost od oko jedan i pol posto.'

Azijci u prosjeku imaju jednak omjer dužine torza i nogu kao bijelci. Međutim, budući da su manji, europski su plivači uglavnom bolji.

Bejan, koji je bijelac podrijetlom iz Rumunjske, ističe da njegova studija nije rasno već geografski i biološki utemeljena. U istraživanju su obrađene informacije o rekorderima trkačima i plivačima prikupljene u posljednjih stotinu godina.