VIŠE OD OČEKIVANOG

Urugvajci za svoju slavu i čast Južne Amerike

06.07.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Urugvaja bila je posljednja koja se kvalificirala na ovo SP. Naime, kao petoplasirana u CONMEBOL-u igrala je s Kostarikom, razigravačem iz CONCAF-a. Može li to biti neka simbolika prema kojoj će Urugvaj i zadnji ispasti, to jest izaći kao pobjednik?

Iako su nakon prvog kruga svi bili punih usta hvale o južnoameričkim reprezentacijama i njihovim predstavama na ovom SP-u, četvrtfinale je bila posljednja stepenica za dvije najveće južnoameričke selekcije, brazilsku i argentinsku, koje su u sendvič strpale Urugvajce. Pridodamo li njima i Paragvaj, momčad koja je u kvalifikacijama zauzela drugo mjesto, jasno je da se sve nade 'latinosa' sada okreću Urugvaju. No pitanje je ima li u ekipi Oscara Tabareza snage za još jedan veliki korak.

Iako je Urugvaj bio svjetski prvak, i to ne jednom već dva puta, u konkurenciji s tri europske selekcije izgledi u polufinalu su mu ipak najmanji. No takvi su im bili i u skupini s Francuskom, Južnoafričkom Republikom i Meksikom, pa su na kraju osvojili prvo mjesto. U osmini finala također su im predviđali poraz, no Suarez, Forlan i ostatak urugvajskog društva ispratio je Korejce kući.

Najviše izgleda imali su u utakmici s Ganom, no tad su prolaz ostvarili najteže. Mnogi kažu - nisu ga čak ni trebali jer Suarez je nevjerojatnom sportskom drskošću rukom zaustavio Adiyiahov udarac te otvorio vrata polufinala Urugvaju. Naravno, pitanje je bi li Urugvaj prošao da je na golu stajao netko drugi umjesto Muslere. Zbog tog poteza Suarez je dobio samo jednu utakmicu zabrane igranja. Za mnoge je to preblaga kazna, ali Urugvajcima će i ona biti izuzetno teška jer i polufinale je samo jedno. A u njemu će s druge strane biti Nizozemska, sasvim sigurno favorit u ovom polufinalnom dvoboju. Suarez igra u Ajaxu i u ovom dvoboju sasvim sigurno bio bi i od moralne pomoći jer dobrim dijelom pozna i nizozemsku momčad.

I dok se kao najveće zvijezde 'malih s Mar del Plate' ističu Forlan i Suarez, pravu vrijednost ovoj momčadi daje zadnja linija. Na njoj se bazira cijeli uspjeh jer prvenstveno valja obraniti svoj gol, a u napadu će ionako nešto napraviti Forlan i(li) Suarez. Naravno, sada se otvara pitanje kako će Tabarez postaviti momčad to jest na koga će pasti izbor da uz Forlana zaigra u napadu i da možda bude prevaga na putu za finale, prvo nakon 1950. godine.

Međutim, čak i ako izgube, Urugvajci sigurno neće biti žalosni jer ostat će im utješna borba za treće mjesto, što uoči SP-a u ovoj maloj južnoameričkoj državi nitko nije očekivao.