OČEKIVAN PROLAZ

Urugvaj i Meksiko u osmini finala

22.06.2010 u 17:56

Bionic
Reading

U trećem kolu skupine A na Svjetskom prvenstvu Urugvaj je sa 1:0 svladao Meksiko i kao prvoplasirani izborio osminu finala. Ni 'sombrerosi' ne trebaju biti previše razočarani, jer su usprkos porazu i oni prošli dalje

Stvar je bila jasna. S remijem bi obje reprezentacije prošle dalje. Zato je i u kladionicama najmanji koeficijent bio na neodlučeno. Mnogi su prognozirali da će to biti dosadna utakmica u kojoj će Meksikanci i Urugvajci samo paziti na svoju mrežu. No dogodilo se suprotno, nije uopće bilo miroljubivo.

Oba sastava su zaigrala otvoreno, čvrsto i živahno. 'Sombrerosi' su kontrolirali loptu i imali više navijača na tribinama, ali su 'nebeskoplavi' izgledali opasniji. Prvu priliku zapucao je urugvajski napadač Luis Suarez već u šestoj minuti kada je izašao pred vratara Pereza. Prijetilo se sa svih pozicija, a Meksikanci svoju najbolju pamte iz 21. minute kada je Guardado zatresao gredu.

U isto vrijeme JAR je polako počeo trpati Francuze, 'galskim pijetlovima' isključen je Gourcuff te su time Meksiko i Urugvaj postajali sve oprezniji. Pogotovo nakon što je domaćin natjecanja imao 2:0 protiv slomljenih viceprvaka iz 2006.

Zatišje na terenu prekinula je neshvatljiva pogreška meksičke obrane. Ona je ostavila samoga Suareza, koji je sjajan centaršut Cavanija glavom smjestio iza Pereza. Nakon gola eksplodirale su tribine, jer su se brojčano slabijim Urugvajcima priklonili i Južnoafrikanci.

Meksikanci su tako na odmor otišli sa zaostatkom, ali i s ugodnom činjenicom da su sve golove na SP-u postigli u drugom poluvremenu.

U nastavku je meksički izbornik Aguirre sve bacio u napad. Ipak, prvi zicer imali su Urugvajci u 54. minuti, a udarac glavom Lugana sjajnom obranom skinuo je Perez. Meksiko je nakon toga pritiskao, ali nije mogao naći prolaz protiv obrane koja još nije primila gol na SP-u. U 65. minuti Barrera je ubacio, a Rodriguez s nekoliko metara pucao pored gola i razljutio meksičke navijače. Ipak, taj promašaj nije bio koban, jer je u međuvremenu Francuska smanjila na 1:2 pa su JAR-u za prolaz (i izbacivanje Meksika) trebala još tri gola.

Do kraja dvoboja nije bilo pravih zicera, a zadovoljniji mogu biti Urugvajci, koji su s tri boda zasjeli na vrh skupine A i tako najvjerojatnije izbjegli Argentinu u nokaut-fazi. Protiv 'gauča' će tako istrčati igrači Meksika koji su od njih poraženi u osmini finala 2006. nakon produžetaka.

Urugvaj je nakon 1990. opet u osmini finala, dok je Meksiku to peto prvenstvo zaredom da prolazi skupinu, ali u četiri posljednja nastupa to mu je bio maksimalan domet.

MEKSIKO - URUGVAJ 0:1
RUSTENBURG; Stadion Royal Bafokeng, gledatelja 33.425; Sudac Viktor Kassai (Mađarska)

Strijelac: 0:1 Luis Suarez (43)

Meksiko: Perez - Osorio, Rodriguez, Moreno (od 57. Castro), Salcido - Torrado, Marquez , Guardado (od 46. Barrera) - Dos Santos, Blanco (od 63. Hernandez) - Franco
Urugvaj: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Victorino, Fucile - Arevalo Rios, Diego Perez, A. Pereira (od 77. Scotti) - Forlan - Suarez (od 85. A. Fernandez), Cavani

Pobjednički gol Suareza