GYÖRI I UNIREA

Upoznajte protivnike Dinama i Hajduka

06.08.2010 u 15:14

Bionic
Reading

Dinamo i Hajduk su saznali imena svojih posljednjih prepreka za ulazak u Europsku ligu, i opći dojam je da su obzirom na okolnosti imali sreće u ždrijebu. Na hrvatskim adutima je da dokažu da protivnici također nisu bili sretne ruke

UNIREA: mogu i protiv elite

Suparnik splitskog Hajduka u 4. pretkolu Europske lige, rumunjski sastav Unirea iz Urzicenija osnovan je 1954. godine, a u svojoj je povijesti osvojio tek jedan trofej, naslov rumunjskog prvaka u sezoni 2008/09.

Prošle je sezone Unirea osvojila drugo mjesto u rumunjskom prvenstvu s tri boda manje od prvaka CFR-a iz Cluja, te je nastupila u 3. pretkolu Lige prvaka ove sezone gdje je izgubila od Zenita iz Sankt Peterburga ukupnim rezultatom 0-1. Nakon što je prva utakmica u Bukureštu završila bez pogodaka, u uzvratu je Zenit prošao dalje pogotkom Dannyja.

Prošle sezone Unirea je debitirala u europskim kupovima nastupivši u skupini H Lige prvaka. U konkurenciji sa Sevillom, Stuttgartom i Rangersima zauzela je treće mjesto, te se plasirala u 16-inu finala Europske lige gdje je izgubila od Liverpoola ukupnim rezultatom 1-4.

U prva dva kola rumunjskog prvenstva Unirea je ostvarila pobjedu i poraz.

Trener momčadi je izraelski stručnjak Ronny Levy, a najbolji igrač je argentinski branič Pablo Brandan. Osim njega, od stanaca u rumunjskoj momčadi igraju litvanski vratar Giedrius Arlauskis, brazilski veznjak Ricardo Gomes, napadači iz Francuske i Portugala Maurice Dale i Antonio Semedo, te braniči iz Srbije i Gvineje Bisau Ersin Mehmedović i Bruno Fernandes. Najuspješniji napadači u momčadi Uniree su Marius Bilasco i Marius Onofras.

GYÖRI: već tri europska skalpa u sezoni

Protivnik zagrebačkog Dinama u 4. pretkolu Europske lige, mađarski gyor osnovan je 1904. godine, a u svojim vitrinama ima sedam trofeja, tri naslova mađarskog prvaka, te četiri pokala pobjednika mađarskog Kupa.

Sastav iz Gyora osvajao je naslove prvaka 1963., 1982. i 1983., dok je pobjednikom Kupa bio 1965., 1966., 1967. i 1979. Nakon što više od 20 godina nije uspijevao osvojiti niti jedno od prva tri mjesta u prvenstvu, Gyor je prema vrhu mađarskog nogometa ponovno krenuo od sezone 2007/08. kada je bio treći, a taj je rezultat ponovio i prošle sezone kada je za prvakom Debrecenom zaostao pet bodova.

Natjecanje u Europskoj ligi Gyor je započeo u 1. pretkolu, te je već odigrao šest europskih utakmica ove sezone, a iz daljnjeg natjecanja izbacio je slovačku Nitru, kazahstanski Atyrau, te francuski Montpellier.

U jedinom dosadašnjem odigranom kolu mađarskog prvenstva Gyor je odigrao 0-0 protiv Ujpesta.

Najveći uspjeh u europskim kupovima Gyor je ostvario u svojoj debitantskoj sezoni, 1964/65. kada je stigao do polufinala Kupa prvaka.

U sastavu Gyora od prošle sezone igraju i dvojica hrvatskih igrača, bivši članovi Osijeka Valentin Babić i Marko Dinjar, a među 26 registriranih igrača samo petorica su Mađari. najbolji strijelac Gyora prošle sezone bio je Estonac Tarmo Kink koji je ovoga ljeta prešao u engleski Middlesbrough.

Momčad vodi domaći stručnjak Attila Pinter.