KRISTINA BOŽIĆ

Upoznajte mlađejuniorsku hrvatsku rekorderku na 10 km

04.05.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Kristina Božić, učenica prvog razreda zagrebačke Srednje veterinarske škole, mlađejuniorska je rekorderka na deset kilometara i državna prvakinja u utrci na dva kilometra sa zaprekama. Ove sezone bila je i najbrža hrvatska mlađa juniorka u utrci na tri kilometra u dvorani

U nedjelju, 6. svibnja, na Agramovom atletskom mitingu, kako kaže, napada normu za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu za starije juniorke u utrci na tri kilometra sa zaprekama.

Riječ je o darovitoj natjecateljici i odličnoj učenici, koja najviše voli matematiku, biologiju i latinski.

Atletikom se bavi tri i pol godine. Prije nego što je ušla u svijet kraljice sportova, Kristina se četiri sezone bavila tenisom u Vrbovcu pod nadzorom trenera Ivica Jerbića.

'Tenis mi baš nije išao', kaže Kristina, danas članica zagrebačkog atletskog kluba Aviokarte.hr.

U osnovnu školu Retkovec jednog dana došla je Zvjezdana Grgonja iz atletske škole usmjerivši Kristinu prema atletici. U klubu trener Dario Nemec uočio je Kristinin talent. Danas, pod nadzorom trenera Slavka Petrovića i Darija Nemeca, Kristina uživa u atletici.

'Najbolje je da se bavite nečim. Ja volim sport, zdrav je, volim društvo, vesele me uspjesi u klubu, vesela atmosfera i brojna natjecanja', ističe.

A na svakom novom natjecanju ostvaruje bolji rezultat.

Već je proputovala dobrim dijelom Europe, pripremajući se i/ili natječući se.

Mirno, bez suvišnog objašnjavanja dodaje:

'Da nema sponzora, koji pokrivaju dio priprema, sve to ne bih mogla'.

Ispunjavanje zahtjevnih programa ne doživljava kao breme.

'Nije mi teško zato što sam uporna, izdržljiva i borbena, a nadasve volim trčati', potvrđuje Kristina, kako procjenjuju stručnjaci, buduća olimpijka.

No u Kristininom ponašanju nema ni traga napetosti ili grčevitog iščekivanja. Samo puka radost zbog bavljenja sportom. I uvijek isti cilj.

'Samu sebe želim pobijediti', dodaje.

Kratkim i sitnim ili dugim korakom?

'Što više dižeš koljena, to si brži. Najbtiniji je, međutim, rad ruku. Što jače rade ruke, i noge se brže povlače', opisuje Kristina.

Je li joj katkad dojade treninzi?

'Ne, svaki put je različito, pa je uvijek zanimljivo.'