PROBLEMI U MARIBORU

Upitna Univerzijada, Janša pozvan na red

19.02.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Slovenska vlada je u četvrtak priopćila da zbog opće financijske situacije i politike štednje neće odobriti dodatna sredstva za 'loše vođeni projekt' zimske Univerzijade u Mariboru

Zbog najava da bi zimska Univerzijada, koja se od 23. siječnja do 2. veljače 2013. godine trebala održati u Mariboru, mogla biti otkazana Međunarodna sveučilišna športska federacija (FISU) zatražila je od Slovenije službeno objašnjenje i sastanak s premijerom Janezom Janšom.

Kako su u nedjelju objavili slovenski mediji FISA je u priopćenju za javnost nakon sastanka upravnog odbora u Lausanei navela mogućnosti otkazivanja te športske priredbe zbog odluke slovenske vlade da ne odobrio dodatna sredstva. Zbog toga se predstavnici FISA-e žele susresti s premijerom Janezom Janšom, mariborskim gradonačelnikom Francom Kanglerom i Slovenskom športskom studentskom organizacijom.

Slovenska vlada je u četvrtak priopćila da zbog opće financijske situacije i politike štednje neće odobriti dodatna sredstva za 'loše vođeni projekt' zimske Univerzijade u Mariboru. Računa se da bi za održavanje Univerzijade država morala osigurati dodatnih 15-ak milijuna eura.

Ministar za školstvo i šport Žiga Turk rekao je da država nije službeni organizator Univerzijade, pa se ne smatra odgovornom za moguće posljedice njena otkazivanja. Zbog te je odluke protestirao mariborski gradonačelnik Franc Kangler, a predsjednik organizacijskog odbora Univerzijade Maribor 2013. Tone Vogrinc dao je neopozivu ostavku.

Izvršni odbor FISU-a donio je odluku da se domaćinstvo zimske Univerzijade za 2013. dodijeli Mariboru na sastanku u Bruxellesu u svibnju 2008. godine, nakon što su od kandidature prethodno odustali Calgary (Kanada) i Almaty (Kazahstan).