SJEDNICA HNS-A

Upitna Liga 16, klubovi jedva preživljavaju

19.02.2010 u 17:32

Bionic
Reading

U Kući nogometa održana je 29. sjednica Izvršnog odbora HNS-a, na kojoj se razgovaralo o stanju hrvatskih prvoligaša, europskom prvenstvu u futsalu, o mogućim suparnicima hrvatske nogometne reprezentacije u prijateljskim ogledima, regionalnoj ligi...

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić izvijestio je medije o zaključcima sjednice, na kojoj se većinski pripremao teren za HNS-ovu skupštinu koja je na rasporedu 26. veljače.

Prvo je predsjednik Natjecateljske komisije Antun Čilić rekao da je stanje u hrvatskom nogometu alarmantno. Klubovi u županijskim savezima jedva preživljavaju, a ništa bolje nije ni u profesionalnim klubovima, pa je dodao da će biti zanimljivo vidjeti izvještaj Komisije za licenciranje i hoće li svih 16 prvoligaša ispuniti osnovne zahtjeve.

'Postupak traje do 1. svibnja, a na osnovi izvještaja Komisije vidjet će se je li potrebno sazivati tematsku Skupštinu HNS-a za 30. lipnja, na kojoj bi bilo govora o promjeni sustava natjecanja', rekao je Čilić.

'Najveći su problem financije. Infrastruktura je sređena, ali nema novca', dodao je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Usvojen je i financijski izvještaj te završni račun HNS-a za prošlu godinu, Savez je poslovao pozitivno.

Potvrđene su prijateljske utakmice naše A-reprezentacije s Austrijom (19. svibnja) i Walesom (23. svibnja), a otvoren je datum 26. svibnja. Ili će se igrati s jednom baltičkom zemljom (vjerojatno Estonija), ili će Hrvatska sudjelovati na turniru u Litvi zajedno s domaćinom te Bjelorusijom i Azerbajdžanom.

Bilo je i govora o futsalu. Uefa je podržala prijedlog HNS-a da bude organizator EP-a u 2011. godine, no Srebrić je oprezan.

'Svi mi koji smo doživjeli i preživjeli Cardiff znamo da to ništa ne znači. Sve dok ne bude donesena konačna odluka 24. ožujka u Tel Avivu, ne može se smatrati da je taj prijedlog usvojen.'

Što se tiče regionalne lige, HNS je tu skeptičan.

'U zemljama Baltika, gdje takve lige imaju i veću tradiciju, nije se uspjelo, a kod njih nije ni bio sporan segment sigurnosti. Upitne su financije, izlaz u Uefina natjecanja, termin te utjecaj na domaća natjecanja', pojasnio je Srebrić.