15 MEDALJA NA OLIMPIJADAMA

Umro Nikolaj Andrianov, kralj olimpijske gimnastike

Bionic
Reading

Čovjek koji je do 2008. bio najtrofejniji olimpijac svih vremena, 59-godišnji Nikolaj Andrianov, umro je u ponedjeljak u srcu Rusije Vladimiru nakon duge i teške bolesti

Sudjelovao je na tri olimpijade: u Munchenu '72, Montrealu '76. i Moskvi '80. godine. Osvojio je sedam zlata, pet srebrnih i tri brončane medalje.

Tijekom tri desetljeća nije se na svijetu pojavio sportaš s više olimpijskih odličja. Tek je u Pekingu 2008. godine plivač Michael Phelps dohvatio brojku od 16 kolajni.

Kommersant piše da je Andrianov 1971. u Madridu postao prvi gimnastičar koji je vježbu na ručama završio trostrukim saltom. Goleme pomake u standardima radio je i na konju s hvataljkama, ručama te vježbanju na tlu. Cijelu riznicu trofeja kod takvog je sportaša teško i pobrojati: među važnijim odličjima svakako su još četiri zlatne te osam srebrnih medalja sa svjetskih prvenstava.

Poslije natjecateljske karijere Andrianov je bio izbornik mlade sovjetske reprezentacije koja je u tih 11 godina (1981-1992) redovito pobjeđivala na svjetskim smotrama. Devedesetih je trenirao japanske gimnastičare, a 2002. se vratio živjeti i raditi u rodnom Vladimiru.

TV prilog o Nikolaju Andrianovu