nakon sedam dugih godina

Umjesto Perkovića, klupu Varaždina preuzeo trener koji ga je vodio do najvećeg klupskog uspjeha

09.10.2019 u 16:19

Bionic
Reading

Borimir Perković više nije trener Nogometnog kluba Varaždin, a novi trener bit će Luka Bonačić, potvrdio je u srijedu predsjednik varaždinskog prvoligaša Stjepan Cvek.

Nakon 11 odigranih kola u Prvoj HNL Varaždin je s trenerom Borimirom Perkovićem osvojio sedam bodova i zauzima posljednje mjesto na ljestvici, a jednaki bodovni učinak ima i pretposljednjih Inter iz Zaprešića. Varaždin ima i najneefikasniji napad s postignutih tek 10 pogodaka. Uz Slaven Belupo (26) i Inter (21) ima i najlošiju obranu s 21 primljenim pogotkom.

Novi trener prve momčadi Varaždina je Luka Bonačić (64), koji je u srijedu predstavljen javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Bonačić je na kormilu Varaždina naslijedio Borimira Perkovića, s kojim je sporazumno raskinuta suradnja nakon 11 kola u Prve HNL. Varaždin je s trenerom Perkovićem osvojio sedam bodova i zauzima posljednje mjesto na ljestvici, a jednaki bodovni učinak ima i pretposljednjih Inter iz Zaprešića. Varaždin ima i najneefikasniji napad s postignutih tek 10 pogodaka.

Na izvanrednoj press konferenciji pred novinare su izašli predsjednik kluba Stjepan Cvek i novi trener Luka Bonačić.

'Zahvalili smo se Borimiru Perkoviću jer je uprava kluba zaključila da je potrebna promjena. Nakon kraćeg razmišljanja odlučili smo se za trenera omiljenog u gradu, vrlo brzo smo se dogovorili. Nadamo se da će donijeti potrebnu promjenu i da ćemo izaći iz nezavidne situacije, da ćemo popraviti plasman na tablici i igru, koja u zadnje vrijeme nije bila na razini', rekao je Cvek.

  • +13
Hrvatski Telekom Prva liga, 11. kolo, HNK Hajduk - NK Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Luka Bonačić ostao je u lijepom sjećanju varaždinskoj nogometnoj publici kada se s tadašnjim Varteksom u sezoni 1995/1996. do posljednjeg kola borio za naslov prvaka Hrvatske. Trenerski put Bonačića je vodio po mnogim hrvatskim klubovima (Zadar, Pazinika, Zagreb, Neretva, Mosor, Varteks, Rijeka, Osijek, Hajduk, Slaven Belupo, Hrvatski dragovoljac, Šibenik), a posljednjih 14 godina vodio je klubove u Iranu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U tih 14 godina, kratko se na dva mjeseca, od rujna do studenog 2012. godine, vratio u Hrvatsku i bio na klupi NK Zagreba.

'Trenerski posao je avantura u pozitivnom smislu, a ovdje sam da nastavim gdje sam stao prije nešto više od 20 godina. Istina, nisam dosta participirao u zadnje vrijeme u hrvatskom nogometu', kazao je Bonačić, te je dodao da se je brzo dogovorio za angažman u NK Varaždinu.

'Situacija je svima jasna, kad je klub na posljednjem mjestu nema se što više dodati. Moje osobno iskustvo i veliki staž daju mi za pravo da se mogu nadati da ću uspjeti preokrenuti lošu situaciju i izbjeći zadnje mjesto koje klub trenutno zauzima', izjavio je novi trener Varaždina.

'Mislim da je jedno razdoblje moje karijere krenulo ovdje u Varaždinu, gdje je bilo sve u jednim drugim bojama, bili su to dani ponosa i slave. No, kako sve u životu prolazi, tako i klubovi, i to se mijenja. Nikome nije bilo drago što se zadnjih šest, sedam godina dogodilo s bivšim Varteksom, ali ljudi su se uspjeli vratiti na pozornicu profesionalnog nogometa. Dosta sam toga kao trener prošao nakon Varaždina, mogu dobro balansirati jer sam 15 godina radio u Iranu i na arapskom poluotoku i mislim da je to jedno veliko iskustvo za trenere, pa me ništa više ne može iznenaditi', dodao je Bonačić, koji u četvrtak počinje treninge s prvom momčadi Varaždina, a prva utakmica čeka 19. listopada, kada će u 12. kolu Prve HNL Varaždin dočekati Istru 1961.

U stručnom stožeru Luke Bonačića bit će dosadašnji članovi trenerskog sastava NK Varaždina Kastel, Golub i Posavec.

Smjenom u Varaždinu, broj trenerskih promjena u Prvoj HNL se i prije trećine odigrane sezone popeo na pet, odnosno već je polovica klubova mijenjalo prvog čovjeka struke. U ponedjeljak je Slaven Belupo sporazumno raskinuo suradnju s Ivicom Sertićem te za novog trenera imenovao 40-godišnjeg Tomislava Stipića.

Stipiću će ovo biti prvi trenerski posao u Hrvatskoj, dosada je najviše radio u njemačkim niželigašima, pa je tako vodio mladu i drugu momčad Ingolstadta, pa Erzgebirge Aue, Stuttgarter Kickers i mladu momčad Eintrachta iz Frankfurta. Ima i kraktotrajna iskustva iz Kine, gdje je tijekom 2017. godine vodio Nantong, te Švicarske gdje je proljetos 34 dana slovio kao prvi trener Grasshoppersa, ali nije uspio taj slavni klub spasiti ispadanja u drugu ligu.

Slaven Belupo se trenutačno nalazi na osmom mjestu ljestvice sa 10 bodova, koliko ima i sedma Istra 1961, dok je Varaždin posljednji, 10. sa sedam bodova, koliko ima i deveti Inter iz Zaprešića.

Još ranije su trenere mijenjali Hajduk, koji je umjesto Siniše Oreščanina doveo Damira Burića, Rijeka koja je umjesto Igora Bišćana dovela Simona Rožmana te Osijek kojega nakon otpuštanja Dine Skendera vodi Ivica Kulešević.