NEMAR HBS-a

Umjesto na Euru, boksačice u ukrajinskom zatvoru

16.09.2009 u 16:11

Bionic
Reading

To što se dogodilo državnoj ženskoj reprezentaciji u boksu nije još zabilježeno u analima hrvatskog sporta. Članice reprezentacije iz olimpijskog ciklusa Marina Horvat iz Varaždina, Ida Kovačević iz Zagreba, Željana Piteša iz Splita te Šibenčanka Nives Radić, umjesto na Europskom prvenstvu završile su u ukrajinskom zatvoru

Naime, one su ponedjeljak krenule sa zagrebačkog aerodroma Pleso, preko Beča, u ukrajinsku Odesu, odakle su trebale autobusom do Nikolaeva, grada u kojem se održava Europsko prvenstvo u boksu za žene. Odmah po slijetanju na aerodrom četiri hrvatske boksačice ukrajinska je policija lišila slobode i privela u istražni zatvor jer nisu imale vize, piše Jutarnji list.

Prema pisanju istog izvora, iz Hrvatskog boksačkog saveza nitko nije djevojkama izvadio vize niti im kazao da im trebaju. Nakon 24-satnog zadržavanja u zatvoru, Marina, Ida, Željana i Nives vraćene su na aerodrom, uz nalog ukrajinskih vlasti o deportaciji u Hrvatsku.

Cure u zatvoru, a predsjednik na narodnjacima

Drugi čovjek u hijerarhiji Hrvatske vojske ujedno i predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, general Mladen Kruljacovog je tjedna ponovo sudjelovao u incidentu kakav ne priliči osobinjegova ranga. U kasnim noćnim satima s ponedjeljka na utorak prijateljMladena Kruljca udario je voditelja narodnjačkog kluba Nec u Veslačkojulici u Zagrebu. Sam general , prenose očevici, nije sudjelovao unapadu. 

'O tim groznim scenama mobitelom me izvijestila Nives Radić. Odmah u ponedjeljak navečer, preko tajnice Hrvatskog boksačkog saveza Melite Lochert pokušao sam saznati što se događa. Ona me uvjeravala da će biti sve u redu te da se ulažu maksimalni diplomatski napori da se riješi nesporazum.

Ma nije to nesporazum, nego velika blamaža i traljavost Saveza. Pokušala me uvjeriti da Ukrajinski boksački savez daje sva jamstva za naše boksačice, samo da ih policija pusti', rekao je za Jutarnji list Damir Lambaša, trener iz šibenskog Dalmatina.

'Ne mogu jednostavno povjerovati da se takvo što moglo dogoditi. Zar je moguće da u Hrvatskom boksačkom savezu nitko nije uspio urgirati da se djevojke puste iz zatvora i da nastupe na Europskom prvenstvu? Nije to učinio ni Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, a ni ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković', ogorčen je Lambaša.

'Naše reprezentantivke zadržane su u zatvoru 24 sata, taman toliko da se završi vaganje te da im se zabrani pristup ždrijebu i natjecanju. Ukrajinci su zabranili našim curama pristup vaganju, oni isti koji su po tajnici Meliti Lochert ulagali maksimalne napore da se izgladi nesporazum.

Ukratko, Ukrajinski boksački savez riješio se opasne konkurencije u hrvatskim reprezentantivkama, iskoristivši propuste ljudi koji vode boksački savez Hrvatske', ustvrdio je Damir Lambaša

U lipnju ove godine Svjetski olimpijski odbor donio je odluku da će na igrama u Londonu 2012. godine prvi put biti i ženski boks. Sukladno tome, Hrvatski boksački savez izabrao je ekipu koja je krenula u olimpijski ciklus - Marinu Horvat, Idu Kovačević, Željanu Pitešu i Nives Radić. U sklopu tog olimpijskog ciklusa prijavljene su i za ovo nesretno Europsko prvenstvo u Ukrajini.

Za to natjecanje sve četiri djevojke zdušno su se pripremale cijelo ljeto sa svojim trenerima. Nije bilo plaže ni večernjih izlazaka, nego spartanska disciplina i rad za olimpijsku normu. Tko će sada platiti troškove uložene u ljetne pripreme, tko će platiti sav trud djevojaka i njihovih trenera?

Tko će platiti propuštenu zlatnu medalju s Europskog prvenstva, jer ove četiri djevojke imale su kvalitetu za to. Hoće li itko iz Hrvatskog boksačkog saveza snositi odgovornost za sve propuste oko viza.

'Nives Radić nije u Ukrajinu išla po zatvorsku normu, nego po olimpijsku. Otišla je po zlatnu medalju, a vraća se kao deportirani turist', kroz suze je rekao Damir Lambaša