stupidno pravilo

Umalo na glup način upropaštena F1 utrka u Brazilu i prije njezinog početka

11.11.2018 u 09:32

Bionic
Reading

Sebastian Vettel kažnjen je zbog incidenta prilikom pregleda bolida u kvalifikacijama za Veliku nagradu Brazila s 25 tisuća eura, a prijetila mu je i kazna startanja s niže startne pozicije od ostvarene, što bi uništilo draž nedjeljne utrke i njegov dvoboj s Hamiltonom kojem se vesele navijači...

U Formuli 1 postoji jedno stupidno pravilo. Radi se o testiranju težine bolida usred kvalifikacija koje su vozači obavezni odraditi ako ih suci pozovu.

  • +12
Formula 1, VN Meksika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U subotu na stazi Interlagos prijetila je kiša u kvalifikacijama, a suci su u tom trenutku zatražili od Sebastiana Vettela da se bolidom popne na vagu i izgubi dragocjeno vrijeme. Nijemac je poludio, pogotovo jer ga tamo nitko nije čekao pa je pregled trajao i duže nego što je uobičajeno. Udario je Ferrarijem u jedan čunj, mahao rukama i na kraju se prerano pokušao vratiti na stazu, iako za to nije dobio dopuštenje.

To je strašno naljutilo tehničkog delegata Joa Bauera koji ga je prijavio sucima nadležnima za kazne pod optužbom da nije ugasio motor kad je od njega zatraženo i da je oštetio vagu, jer je krenuo s nje istišćući gas, što je kontra očekivane procedure.

Dugo su suci vijećali, hoće li upropastiti nedjeljnu utrku ili ne te su na kraju ipak odlučili kako Vettel neće dobiti kaznene pozicije na startu, već su ga samo opomenuli uz 25 tisuća eura kazne koju Ferrari mora platiti. Iščekivani dvoboj s Hamiltonom uz kojeg starta ove nedjelje je spašen.

S obzirom da je prije nekoliko utrka morao startati s tri pozicije unazad, jer na slobodnom treningu nije vozio dovoljno sporo pri crvenoj zastavi, možemo reći da se Vettel konstantno nalazi u borbi za sucima.

No, ovakva i slična pravila iritiraju ljubitelje Formule 1. Pustite vozače da se utrkuju, sve ostalo bi trebalo biti u drugom planu...