PREBRUTALNO ZA NIJEMCE

Ultimate fight prognan s njemačkih TV ekrana

23.03.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Oko ove sportske discipline već se godinama u Njemačkoj lome koplja. Prošle je godine gotovo zabranjen jedan turnir, a sada je TV postaji DSF zabranjeno daljnje prikazivanje Cro Copova sporta

Njemački ljubitelji ultimate fightinga ubuduće će svoju strast morati zadovoljiti preko satelitskih odašiljača. Bavarski pokrajinski ured za medije (BLM), ustanova koja je zadužena za praćenje rada privatnih TV postaja, donijela je odluku po kojoj se privatnoj TV postaji Deutsches Sport Fernsehen (DSF) zabranjuje daljnje prikazivanje borbi ultimate fightinga.

Kao razlog za ovakvu odluku, BLM je naveo 'žestoko nasilje' i 'prekoračenje granica' onoga što je u medijima dopušteno.

'Udarci u glavu i trbuh dopušteni su čak i kad protivnik leži na podu. Takve scene protive se predodžbi onoga što se smije prikazivati u javnim medijima, a kako je to definirano u Bavarskom ustavu', stoji u priopćenju BLM-a. U članku 111a Bavarskog ustava, naime, stoji zabrana 'veličanja nasilja'.

'Upravo ultimate fighting veliča fizičko nasilje i ponižavanje protivnika', zaključilo je ovo tijelo.

DSF-u, unatoč tomu što su prikazivanjem ovih borbi već prekršili spomenuto načelo, ne prijete sankcije, ali su dužni 'u najkraćem roku' borbe ultimate fightinga zamijeniti 'prikladnijim' programom. DSF je ovom sportskom disciplinom do sada popunjavao sedam sati programa tjedno. Čime će DSF u tako kratku roku popuniti ovu programsku rupu, nije poznato, ali isto tako nije isključeno da će podići i tužbu na ovu odluku.

Direktor DSF-a Željko Karajica odbio se zasad izjasniti o zabrani pozivajući se na promišljanja unutar vodstva programa o tomu kako se odnositi prema novonastaloj situaciji. On je međutim ukazao na postojeće ugovore i obveze naspram saveza Ultimate Fighting Championshipa (UFC). DSF borbe UFC-a prikazuje od ožujka prošle godine.

Veliku prašinu podigao je i turnir UFC-a održan u lipnju 2009. u Kölnu. Ovaj turnir, na kojem je nastupio i Marko Filipović Cro Cop, do posljednjeg je trenutka stajao pod znakom pitanja. Organizacije za zaštitu mladeži, potpomognute mnogim političarima, pokušale su zabraniti njegovo održavanje.

'Mislim da ne smijemo samo tako prihvatiti činjenicu da se ne televiziji prikazuju snimke dvojice muškaraca koji se mlate do ruba smrti', rekao je Norbert Schneider, zadužen za kontrolu privatnih medija u pokrajini Sjeverno Porajnje-Vestfalija.

Turnir je ipak održan, i to nakon što je organizator dobrovoljno pristao na to da u dvoranu ne pušta mlađe od 18 godina. Predsjednik UFC-a Dana White izjavio je tom prilikom da je njegov savez u Njemačku došao pokazati da je ultimate fighting 'sport pravih atleta, a ne barbara'.