ŽENE SVE USPJEŠNIJE

Ulaganja u ženski sport manja su i isplativija

21.01.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Nakon Olimpijskih igara u Pekingu hrvatska sportska javnost dobiva još jednu vrijednu lekciju. Unatoč neimaštini i nedostatku interesa, sportašice ostvaruju vrhunske rezultate i vape za svojim prostorom pod suncem

Osim neponovljive Janice, čije je rezultate Hrvatska dobila ni kriva ni dužna, sve do ljetos nismo imali žensku olimpijsku medalju. S Dalekog istoka vječna sportska slava blještala je s vratova četiri Hrvatice, no nikakvi spektakularni zaključci nisu doneseni. Cure, izuzev Blanke, nenavikle na reflektore, pokupile su u prosincu godišnje nagrade i vratile se u sjenu.

Nakon Blanke, Snježane, Martine i Sandre na scenu su stupile uspješne ekipe. Podravka je kroz težak filter kvalifikacija i najtežu skupinu Lige prvakinja ušla među osam najboljih rukometnih ekipa kontinenta, a istim postignućem šokirale su i odbojkašice Rijeke Kvig. Među elitom su nastupale i košarkašice Šibenika Jolly.

Koprivnica, uz Metković i Bjelovar, hrvatski grad s najjačom rukometnom tradicijom, nije dobio domaćinstvo SP-a, iako bi tamo veća i komfornija dvorana imala puno više smisla nego u svim gradovima domaćinima, s izuzetkom Zadra, zajedno. Podravka raspolaže s dvije tisuće sjedalica, milijun eura godišnjeg budžeta i 233.000 kuna od grada za održavanje omladinskog pogona. To ih svrstava iza 20. mjesta na ljestvici europskih klubova, konkurenti raspolažu sa 3-6 puta većim brojkama.

Riječke odbojkašice ne mogu se pohvaliti ni približno takvom brojkom, u bogatstvu ne plivaju ni košarkašice. Blago rečeno. Glupo je zagovarati dodatno sisanje gradskih i državnih proračuna, ali u sport se i tako ulaže gomila novca. Upitna je raspodjela. Teško se od tih ulaganja može očekivati financijska dobit, ali i najbolji muški klubovi puno više troše nego što sami zarađuju, pa nikome ništa.

U Njemačkoj šestina (gotovo milijun) registriranih nogometaša su žene, i taj je podatak fascinantan. Gotovo bez iznimke, svi hrvatski klubovi profesionalni su jedino zbog volje moćnika, dok ih svi realni kriteriji vraćaju u amaterizam. To uopće nije loše kako se prikazuje, iskonski sportski postulati lakše bi potisnuli krvožednu trku za novcem.

Ženski sport u svijetu sve je popularniji, a naše podneblje taj trend prati žmirećki. Ulaganje će donijeti masovnost, zbog manje konkurencije u, primjerice, vaterpolu ni rezultati ne mogu izostati, a potrebne svote puno su manje od ovih na koje smo navikli u muškoj konkurenciji.