PLATINI OZBILJAN

Ukrajini još dva mjeseca da zadrži Euro

08.04.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini nakon dvodnevnog je posjeta Ukrajini rekao kako vladi te zemlje daje rok od dva mjeseca kako bi pokazala vidljiv napredak u izgradnji stadiona i pripremama za domaćinstvo EURA kojemu će uz Poljsku biti domaćinom 2012. godine

Platini je na kraju svojega posjeta pola sata razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem kojemu je prenio svoja zapažanja i zamolio ga da utječe na vladu kako bi se radovi ubrzali.

'Predsjednik Janukovič mi je dao garancije da će svi potrebni radovi biti napravljeni i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da i vlada slijedi njegov primjer. Ja sam njemu rekao da u sljedeća dva mjeseca UEFA želi vidjeti jasne znakove ubrzanja radova,' rekao je Platini.

Zbog ekonomske krize, političkih napetosti i vrlo jake zime pripremni radovi za EURO u Ukrajini kasne čak pet mjeseci. Poglavito se to odnosi na izgradnju stadiona u Kijevu na kojemu bi se trebala odigrati i finalna utakmica, a radovi kasne i na izgradnji stadiona u Lvivu.

Platini je tijekom svog posjeta Ukrajini ponovio stav Izvršnog odbora UEFA-e da će Ukrajini biti oduzeto domaćinstvo EURA ukoliko stadion u Kijevu ne bude na vrijeme dovršen.

Ukrajinski predsjednik Janukovič je izjavio da će, s obzirom da je u pitanju čast njegove zemlje, odsada on osobno nadgledati radove.

Ministar za EURO 2012 Boris Kolesnikov objavio je kako vlada iz državnog proračuna za 2010. godinu za modernizaciju stadiona, izgradnju cesta i unapređenje zračnih luka planira potrošiti oko 3.3 milijarde dolara, dok je Janukovič ustvrdio da bi se trebalo uložiti najmanje 5 milijardi dolara kako bi se nadoknadila dosadašnja kašnjenja.

S ciljem namicanja potrebnih sredstava Ukrajina je već objavila kako će se svakoga tjedna održavati aukcije na kojima će se prodavati državne obveznice.