TEŠKE OPTUŽBE

Ukrajina je milijunima kupila Euro 2012.

24.10.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Uefa se sve više spominje u negativnom kontekstu. Loše suđenje, namještanje utakmica, lažni istražitelji, a sada i korupcija. Naime, Uefin dužnosnik Spyros Marangos izjavio je novinarima da je Ukrajina kupila organizaciju Europskog prvenstva 2012.

Novi skandal je izbio u svijetu nogometa. I opet se spominje Uefa. Kako pišu njemačke novine Süddeutshe Zeitung, Uefin dužnosnik i član izvršnog odbora ciparskog nogometnog saveza Spyros Marangos posjeduje dokaze, odnosno izvješća svjedoka o prodaji Europskog prvenstva Ukrajini i Poljskoj.

On tvrdi da postoje brojni svjedoci tajnih pregovora, vrijednih 11 milijuna eura, u što je bilo uključeno pet Uefinih visokih dužnosnika. Naravno, iz Uefinog ureda su to negirali, ali Marangosov odvjetnik je potvrdio da su svjedoci sve spremni potvrditi na sudu.

Za Hrvatsku je to jako zanimljivo, jer je HNS u utrku za Euro 2012. ušao s Mađarima, a osim Poljaka i Ukrajinaca, protivnici su im bili Talijani. Na glasanju o domaćinstvu u Cardiffu hrvatsko-mađarska kandidatura doživjela je blamažu, odnosno nije dobila nijedan glas, Ukrajina i Poljska zaradile su osam, a Italija četiri.  Marković je tada bjesnio i tvrdio da je EP kupljen, što je u hrvatskoj javnosti dočekano s podsmijehom. No predsjednik HNS-a možda i nije bio daleko od istine.

'Nisam znao za to. Prepustimo nadležnim tijelima da se bave time. Nemojte potencirati da smo i mi to naglašavali nakon što nismo dobili domaćinstvo, zaboravili smo na taj slučaj i sad samo gledamo kako da se kvalificiramo na EP u Ukrajini', prenio je Zorislav Srebrić stav HNS-a za Večernji list.

Inače, Marangos kao glavnog pokretača navodnog kupovanja glasova smatra jednog dužnosnika koji je već bio uključen u korupcijsku aferu u istočnoj Europi, a najzanimljivije je od svega to da Cipranin već dva mjeseca bezuspješno pokušava kontaktirati s predsjednikom Uefe Michelom Platinijem.