SPEKTAKL U JAPANU

UFC: Henderson novi prvak, Rampage razočarao, Hunt oduševio

26.02.2012 u 10:02

Bionic
Reading

UFC se nakon više od deset godina vratio u Japan i to u velikom stilu. Spektakularni UFC 144 ponudio nam je nekoliko fantastičnih borbi, ali i novog prvaka u lakoj kategoriji te novi poraz 'Rampage' Jacksona

U glavnoj borbi večeri koja je za ulog imala pojas UFC prvaka u lakoj kategoriji, Benson Henderson je jednoglasnom sudačkom odlukom preoteo titulu Frankieju Edgaru. Iako je Edgar udarao više, a ubilježio je i nekoliko uspješnih rušenja, čini se da je na suce ostavio najviše dojma nokdaun u kojem se šampion našao nakon brutalnog upkicka u drugoj dionici. Pravo je čudo kako je tada Edgar uspio preživjeti točan i snažan udarac koji je sjeo direktno na njegovu bradu. Na kraju je odluka bila prilično neizvjesna, no Edgar se kao pravi šampion nije previše žalio kada je sudac dignuo ruku njegovog protivnika.

Iako je silno želio nastupiti u Japanu, bivši prvak, Quinton Jackson, je razočarao u dvoboju protiv Ryana Badera. Očito fizički loše pripremljen, Rampage nikako nije mogao parirati odličnim hrvačkim tehnikama pet godina mlađeg borca. Doduše, ova Pride legenda je u jednom trenutku podsjetila na svoje najbolje dane kada je brutalnim slamom zakucao Badera u parter. No, osim tog atraktivnog poteza ostatak je meča pripao njegovom protivniku. Bader je nekoliko puta uspješno rušio Jacksona odlično kontrolirajući situaciju u parteru i praktički čitav dvoboj nije dobio ozbiljniji udarac.

Jednako velik pljesak kao i onaj koji je dobio Rampage, stigao je kadao je u dvoranu ušla još jedna Pride legenda – Mark Hunt. No, ovaj pobjednik K-1 World Grand Prixa iz 2001. je svoj posao protiv Cheicka Konga odradio puno bolje. Samoanac je slavio nokautom već nakon 2 minute i 11 sekundi prve runde. Najprije je Francuza uhvatio nespremnog jednom kontrom lijevim krošeom, da bi nekoliko trenutaka kasnije povezao ručnu seriju i dovršio posao. Ovo je Kongu prvi poraz nokautom u čitavoj karijeri, a Huntu treća pobjeda od kada je došao u UFC. Očekivano, puna Saitama Super Arena je proključala zadovoljna zbog novog slavlja legendarnog Super Samoanca.

Nažalost po domaće gledatelje niti Yoshihiro Akiyama, niti Yushin Okami, nisu uspjeli stići do pobjeda protiv Jakea Shieldsa, odnosno Tima Boetscha. Ovaj prvi je odradio vjerojatno nagori meč od kada je stigao u UFC i poraz jednoglasnom odlukom sudaca će ga vrlo vjerojatno koštati otkaza u UFC-u nakon 0-4 u posljednja četiri dvoboja. Akiyama je izgledao blijedo i gotovo nezainteresirano. Niti Shields, s druge strane, nije izgledao puno bolje, no na kraju mu je veći broj udaraca donio pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca. Okami je, pak, odradio sjajan posao protiv Boetscha. Problem je jedino bio što su se sve odlične stvari za njega dogodile u prve dvije runde. Amerikanac je u trećoj krenuo na sve ili ništa, a pokazalo se da je na kraju bilo sve nakon jednog od najvećih preokreta u povijesti UFC-a. Uhvatio je Okamija na spavanju jednim desnim krošeom, a kasnije je kišom aperkata u klinču dovršio posao. Nakon poraza od Andersona Silve na UFC-u 134, ovo je Japancu dugi izgubljeni dvoboj u nizu. Boetsch je od prelaska u srednju diviziju na svoj konto nanizao tri sjajne pobjede.

Uvjerljivom pobjedom protiv Barta Palaszewskog, Hatsu Hioki si je vrlo vjerojatno zakapario izazivačku poziciju u pero kategoriji. Sjajni Japanac je potpuno izdominirao poljskog borca koji je izgledao kao da je kvalitetom dvije klase ispod svog protivnika. Šteta je što Hioki nije dovršio posao nakon takve dominacije, no i vrijednoj pobjedi sigurno neće gledati u zube.
Sličnu stvar je učinio i Anthony Pettis spektakularnim nokautom protiv Joea Lauzona. I on je, naime, pobjedom vrlo vjerojatno izborio izazivačku poziciju protiv svog starog znanca i novog prvaka Bensona Hendersona. Tek što je dvoboj otpočeo, Pettis je opalio high kick koji je sjeo na pravo mjesto i zaledio Lauzona. Spektakularan nokaut sigurno će konkurirati za godišnje nagrade najboljih završetaka.

Spomenimo da je u uvodnom dvoboju Takanori Gomi nokautirao Eijija Mitsuoku, a da je Vaughan Lee armbarom prisilio na predaju Norifumija Kid Yamamota.

UFC 144 rezultati:
Benson Henderson def. Frankie Edgar via Jednoglasna odluka sudaca (49-46, 48-47, 49-46)
Ryan Bader def. Quinton Jackson via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Jake Shields def. Yoshihiro Akiyama via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Mark Hunt def. Cheick Kongo via TKO (udarci) – R 1, 2:11
Tim Boetsch def. Yushin Okami via TKO (udarci) – Round 3, 0:54
Hatsu Hioki def. Bart Palaszewski via unanimous decision (30-27, 29-28, 29-28)
Anthony Pettis def. Joe Lauzon via KO (kick and punches) – R 1, 1:21
Uvodne borbe:
Takanori Gomi def. Eiji Mitsuoka via TKO (udarci) – R 2, 2:21
Vaughan Lee def. Norifumi “Kid” Yamamoto via Prisiljavanje na predaju (armbar) – R 1, 4:29
Riki Fukuda def. Steve Cantwell via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 30-27, 30-27)
Chris Cariaso def. Takeya Mizugaki via Jednoglasna odluka sudaca(29-28, 29-28, 29-28)
Issei Tamura def. Tiequan Zhang via KO (udarac) – R 2, 0:32