JOSE ALDO NEDODIRLJIV

UFC 142: Spektakularni mečevi i nokauti

15.01.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Na UFC-u 142 mogli smo vidjeti dva spektakularna nokauta, dva vrhunska prisiljavanja na predaju i kontroverznu diskvalifikaciju. Počnimo od dvoboja za titulu u pero kategoriji između prvaka Josea Alda i izazivača Chada Mendesa

Brazilac je slavio nokautom u posljednjoj sekundi prve runde obranivši tako svoj pojas i potvrdivši da se radi o jednom od najboljih P4P boraca svijeta. Iako se vjerovalo da bi Mendes mogao biti pravi test za Alda, pokazalo se da je Brazilac svijet za sebe. Od početka je nametnuo svoj ritam low kickovima zbog kojih Amerikanac nije mogao pronaći priliku za rušenje i preseljavanje borbe na parter. Kada je napokon uspio doći do situacije uz kavez i klinč, prvak je vrhunski iskoristio trenutak nepažnje i iz okreta je koljenom pogodio Mendesa u vrh brade. Posao je zatim dovršio s dva snažna GNP udarca prije nego što je sudac prekinuo dvoboj. Odmah nakon što je dvoboj završio, Aldo je izletio iz kaveza u publiku koja ga je dignula na ruke. Bila je to scena na koju nismo naviknuli u MMA dvoranama i koja je više priličila nogometnim utakmicama. Za promjenu i više nego dobro…

VIDEO CIJELOG MEČA ALDO VS. MENDEZ POGLEDAJTE OVDJE.

I u co-main eventu večeri, u kojem su se našli Brazilac Vitor Belfort i Amerikanac Anthony Johnson, slavio je domaći borac. Pozadina ovog dvoboja bila je posebno zanimljiva pošto se Johnson na službenoj vagi pojavio s prekomjerih više od 5 kilograma. Dvoboj je ipak održan, no uz dodatne tenzije i prijetnju Dane Whitea koji je ustvrdio da je posao Johnsona u UFC-u upitan neovisno o ishodu. Pokazalo se da je upravo taj veliki 'weight cut' bio koban za američkog hrvača koji nakon pola prve runde više nije mogao disati. Od samog je starta navalio na Belforta bacavši ga po kavezu poput malog djeteta. U toj je makljaži zadao jedan odličan udarac koji je zatvorio Brazilčevo desno oko, no nakon što je Belfort sve to uspio preživjeti, bilo je jasno da polumrtvi Johnson gotovo sigurno neće preživjeti prvu rundu. Iako je novopridošlica u srednju kategoriju čak dva puta vrlo efektno rušio Brazilca na parter, veće štete nije bilo. Belfort je, pak, svoje prvo rušenje odmah iskoristio za prolazak na leđa, a zatim i egzekuciju Rear-Naked-Chokeom 15 sekundi prije kraja prve dionice. Što će nakon ovog poraza biti s Johnsonom za sada se ne zna.

Koliko je Rousimar Palgares kvalitetan kada je u pitanju borba na parteru i poluge na noge, znali smo i prije meča s Mikeom Massenziom. Znao je to i američki borac, no apsolutno ništa nije mogao učiniti po tom pitanju. Jedino je mogao tapkati. Samo 1,03 minute trebalo je Toquinu da sruši Amerikanca i odmah vrhunski napadne nogu svog protivnika. Ovaj je nekoliko trenutaka kasnije u agoniji morao predati meč zbog 'heel hooka'. Nova impresivna pobjeda definitivno je inače problematičnog Brazilca još malo gurnula više u srednjoj UFC-ovoj diviziji, ali i ovo brazilsko-američko rivalstvo na UFC-u 134 povisilo na 3-0 u korist domaćina.

Nažalost, kvalitetne poteze i vrhunske borbe malo je zasjenila opravdana ili ne, diskvalifikacija Erika Silve u dvoboju protiv svog sunarodnjaka Carla Pratera. Tek što je dvoboj počeo, Nogueirin štićenik Silva fino je povezao ruke i koljeno uzdrmavši svog protivnika. Dodatni udarci rukama prisilili su suca Marija Yammasakija da prekine dvoboj. U prvi mah se očekivano mislilo da je Silva slavio prekidom nakon 29 sekundi prve runde, no ispostavilo se da je Yamasaki odlučio diskvalificirati brazilskog borca zbog udaranja u potiljak. Usporena snimka pokazala je da su neki od 'čekić' udaraca zaista bili nelegalni, no većina ih je ipak bila legalna. Ostaje činjenica da je pobjedu iz noćašnjeg susreta odnio Carlo Prater diskvalifikacijom njegova protivnika. Hoće li naknadno biti nekih promjena, za sada se ne zna. Sigurno je da će biti mnogo diskusija i analiza.

Posljednji, no nikako ništa manje atraktivan dvoboj glavnog dijela večeri gledali smo kada su u kavez ušli Edson Barboza i Englez Terry Etim. Od ovog se meča očekivao pravi vatromet akcije, no ispostavilo se da su atraktivnost ubile kalkulacije oba borca. Kada smo krajem treće runde mislili da će odluka otići u sudačke ruke, dogodio se jedan od najspektakularnijih nokauta u povijesti UFC-a. Majstor stojke Barboza je kružnim udarcem petom brutalno nokatirao svog protivnika koji je na parter pao ukočen poput debla. O ovom remek djelu je teško reći nešto više osim da ga morate pogledati kako bi se uvjeriti o kakvoj se majstoriji radi.

VIDEO CIJELOG MEČA BARBOZA VS. ETIM POGLEDAJTE OVDJE.

Valja spomenuti i pobjede Thiaga Tavaresa i Gabriela Gonzage. Tavares je jednoglasnom odlukom sudaca svladao Sama Stouta, a Napao se u UFC vratio odličnim nastupom i gušenjem Ednalda Oliveire.

UFC 142 koji se noćas održao u Rio de Janeiru, a koji ste uživo mogli pogledati na Fight Channel PPV-u (MaxTV, kanal 25) raspoloživ je i čitavu nedjelju 15. siječnja na istom kanalu. Priredba u Brazilu bila je natrpana spektakularnim nokautima, prisiljavanjima na predaju, pa čak i nekim kontroverzama.

Glavne borbe (Fight Channel PPV)
Jose Aldo def. Chad Mendes via KO (koljeno i udarci) – R 1, 4:49
Vitor Belfort defeated Anthony Johnson via Prisiljavnje na predaju (rear-naked choke) – R 1, 4:45
Rousimar Palhares def Mike Massenzio via Prisiljavnje na predaju (heel hook) – R 1, 1:03
Carlo Prater def Erick Silva via diskvalifikacija (izbog ilegalnog udarca u potiljak) – R 1, 0:29
Edson Barboza def Terry Etim via KO (kružni udarac petom) – R 3, 2:02