LYON - MANCHESTER CITY

Uefina odluka za utakmicu Lige prvaka pokrenula teoriju zavjere i prije nego što je lopta krenula sa centra; ima li razloga za brigu?

14.08.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Posljednja utakmica četvrtfinala Lige prvaka između Lyona i Manchester Cityja (subota, 21 sat) donijela je kontroverznu situaciju i prije početka

Liga prvaka je natjecanje u kojem su ulozi ogromni, za igrače je to trofej, ali za čelnike klubova to su milijuni eura koji pridonose financijskoj stabilnosti i moći. Pazi se na svaki detalj, jer i najmanja pogreška može prouzročiti velike gubitke, a uoči dvoboja Lyona i Manchester Cityja u redovima francuske momčadi pojavilo se nezadovoljstvo odlukom Uefe.

Naime, za glavnog suca izabran je Nizozemac Danny Makkelie koji bi na neki način mogao biti u sukobu interesa. Ukoliko Manchester City pobijedi onda bi sljedeće sezone nizozemski predstavnik Ajax direktno izborio skupinu Lige prvaka.

Ukoliko Lyon prođe dalje, tada bi Ajax išao u kvalifikacije, a to je uvijek rizik odnosno postoji mogućnost od poraza i gubitka Lige prvaka te silnih milijuna eura. Lyon ima pravo na žalbu, vidjet ćemo hoće li 'lavovi' to i iskoristiti, a cijelu situaciju prokomentirao je umirovljeni nizozemski sudac Dick Jol koji je sudio finale Lige prvaka 2001. između Bayerna i Valencije (1:1, 6:5 nakon jedanaesteraca).

  • +14
RB Leipzig - Atletico Madrid, četvrtfinale Lige prvaka, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: Lluis Gene / POOL

'UEFA nije trebala postaviti Dannyja Makkelieja za suca. Nikada! Možete li zamisliti francuske novine? Oni će o tome pisati i prije nego što utakmica krene. Financijski i sportski gledano - toliko je mnogo uloga u ovoj igri. Za to nije kriv Makkelie. Ne sumnjam u njegov integritet niti jednu sekundu. Ima veliku reputaciju u UEFA-i i on na sjajan način pravi međunarodnu karijeru, ali što će se dogoditi ako u završnici dosudi penal Cityju? Ako Englezi pobijede, prst će upirati u njega', jasan je bio Jol.

  • +22
Atalanta - PSG (četvrtfinale Lige prvaka 2019/2020) Izvor: EPA / Autor: Rafael Marchante / POOL

Jol se prisjetio i jedne velike utakmice iz prošlosti. Finale Lige prvaka između Milana i Barcelone (4:0) trebao je suditi Niozemac John Blankenstein, ali ga je zamijenio Englez Philip Don. U Milanu nisu bili zadovoljni s prvim izborom, jer je u katalonskoj momčadi na terenu bio Ronald Koeman, a trener Johan Cruyff, pa su se Talijani bojali 'nizozemske veze'. Njihov pritisak urodio je plodom.