PREMA PETOM PREDSTAVNIKU

Uefin Koeficijent: Split, Varaždin i Dinamo sjajni

21.07.2011 u 22:59

Bionic
Reading

Iako se elitni nogometni klubovi još odmaraju, europska nogometna natjecanja prilično brzo su se zahuktala. Uz nadu da će naši klubovi u Europi poživjeti barem do sredine kolovoza, već se danas može nazrijeti vrlo pristojan, potencijalno i odličan, posao

Hrvatski predstavnici su do sada odigrali osam službenih europskih dvoboja i rezultati su odlični. Split je dva puta svladao Domžale, Dinamo izvukao pobjedu i remi protiv Azerbajdžanaca, a Varaždin je u četiri dvoboja upisao tri pobjede i remi. Dakle, poraza još nema, a u kontekstu Uefinog koeficijenta skupljeno je sedam bodova (šest pobjeda i dva remija).

S obzirom na to da se zbir dijeli s brojem klubova, Hrvatska je prikupila 1,75 bodova (Hajduk još nije krenuo), čime je lijepo nadmašila poraznu sezonu 2006/07, koju će prebrisati zbir na kraju sezone. Tada je naš koeficijent iznosio malenih 1,0, a pred našim je klubovima još barem deset utakmica (Dinamo igra još barem četiri) u kojima mogu dosegnuti standard od prošlih godina, odnosno koeficijent 3,0 ili više.

Najveći 'profit' koeficijent HNL-a bi imao od eventualnog ulaska Dinama u Ligu prvaka (četiri bonus boda), a upravo izvrsno bi bilo kada bi se netko od preostalog trojca plasirao u skupine Lige Uefa. Iako, neće biti nimalo lako jer su pred Splitom (Fulham), Hajdukom (Stoke) i Varaždinom (Dinamo Bukurešt) renomirani protivnici, a za ulazak u skupine morali bi proći i još jednog protivnika.

Hrvatska je u sezonu ušla kao 22. liga u europskom poretku s koeficijentom 16,124 (1,0 + 3,66 + 4,33 + 3,0 + 4,125), a idući cilj je ulazak među 16 najboljih, što osigurava dodatnog predstavnika u Europskoj ligi. Ako se uzmu u obzir i ovosezonski rezultati, iako oni još nisu reprezentativni, već smo napredovali na 19. mjesto.

Konkretnije će se ova tema moći obraditi nakon isteka posljednjih rundi kvalifikacija.