PLAN ZA 2015.

Uefa tjera Dinamo i Hajduk u Balkansku ligu?

10.10.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Prema navodima nekih domaćih medija, Uefa želi da u roku par godina s natjecanjem započne Balkanska liga u kojoj bi uz klubove svih država bivše Jugoslavije ušli i klubovi iz Bugarske i Mađarske

Hoćemo li već 2015. godine svjedočiti početku natjecanja u novoj ligi 16, ali ovog puta ne domaćoj, nego Balkanskoj ligi? Prema navodima Globusa, Uefa vrlo jako gura prijedlog o osnivanju takve lige u kojoj bi uz najbolje klubove iz država bivše Jugoslavije igrali i klubovi iz Mađarske i Bugarske. Istina, prijedlog o osnivanju regionalne lige nije sad prvi puta objelodanjen, čelnici nekih hrvatskih klubova čak su se otvoreno zalagali za pokretanje takvog natjecanja, no ovo je prvi put da se u kontekst inzistiranja upliće - Uefa.

Jasno, čim je u igri krovna europska nogometna organizacija, tad cijela priča dobiva puno i na ozbiljnosti i na značaju, pitanje je tek kad će netko i službeno to predstaviti hrvatskoj nogometnoj javnosti. S obzirom na to da je navodno ideja iznesena čelnim ljudima svih spomenutih nogometnih saveza još sredinom rujna u Budvi, čudi da baš nitko nigdje to nije spomenuo.

Kako bilo, očito postoji mogućnost da se Dinamo i Hajduk ponovno za titulu najboljih bore s Partizanom i Zvezdom te da navijači najboljih hrvatskih klubova ponovno krenu na duga gostovanja prema Skopju i sličnim dalekim destinacijama. S obzirom na to da se spominje isključivo liga sa 16 klubova i nastup klubova iz osam zemalja, nije teško za zaključiti tko bi mogao biti sudionik natjecanja.

Osim Dinama i Hajduka iz Hrvatske te Partizana i Crvene zvezde iz Srbije, tu se mogu očekivati Sarajevo i Željezničar iz BiH, Maribor i Olimpija ili Mura iz Slovenije, Vardar i Metalurg ili Rabotnički iz Makedonije, Sutjeska i Budućnost iz Crne Gore, te Ludogorec i Levski iz Bugarske i Debrecen i Gyori ETO iz Mađarske.