nepredviđene situacije

UEFA se oglasila hoće li zbog jednog detalja Londonu zaista oduzeti finalnu utakmicu na Euru; imaju tajni plan i svoje su rekli Britancima, ali...

18.06.2021 u 12:48

Bionic
Reading

UEFA ima plan za nepredviđene situacije da zamijeni Wembley kao domaćina finala Eura, osim ako se Velika Britanija ne složi da izuzme strane navijače od pravila o obaveznoj desetodnevnoj karanteni, priopćeno je u petak iz Nyona

Organizatori turnira pregovaraju s vladom Velike Britanije otkako je odgodila planove za ukidanje ograničenja uvedenih zbog Covida-19 21. lipnja. Taj detalj je ključan, ali...

Londonski stadion trebao bi biti 11. srpnja domaćin finala Eura koje se prvi put održava u 12 gradova diljem kontinenta, kao i za oba polufinalna susreta.

>> Englezi u panici da će im Budimpešta preoteti završnicu Eura: Pustit će 2500 VIP osoba u zemlju bez karantene, no ne i 'obične' navijače

'Uvijek postoji plan za nepredviđene situacije, ali uvjereni smo da će se tjedan s finalom i polufinalima održati u Londonu', navodi se u UEFA-inom priopćenju.

Times u petak piše da se Budimpešta ponudila kao alternativa ako Wembley ne bude mogao prihvatiti strane navijače.

Iako bi bilo veliko iznenađenje kada bi UEFA poduzela neviđen korak i premjestila finale u tako kasnoj fazi natjecanja, Budimpešta je kao domaćin svoje četiri utakmice Eura 2020 održala pred punim tribinama, prodavši karte mađarskim navijačima koji su cijepljeni ili gostujućim navijačima s dokazom negativnog testa na COVID-19.

UEFA je priopćila kako su se razgovori s vlastima u Londonu usmjerili na omogućavanje stranim navijačima da prisustvuju utakmicama 'uz strogo testiranje na COVID-19 ili uz koncept 'mjehura', što bi značilo da će njihov boravak u Velikoj Britaniji biti kraći od 24 sata, a kretanje ograničeno na odobreni prijevoz i mjesta održavanja utakmica'.

  • +33
Navijači, Engleska - Hrvatska, Euro 2021., London, 13.6.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

UEFA je rekla da razumije pritiske s kojima je suočena britanska vlada te da se nada da će rasprava doći do 'zadovoljavajućeg zaključka', a posebno je raduje činjenica da bi kapacitet na Wembleyju trebao porasti na najmanje 50 posto za utakmice u nokaut fazi.

Prema važećim propisima u Engleskoj, navijači koji putuju iz zemalja s vladinog žutog popisa moraju biti u karanteni deset dana po dolasku u Veliku Britaniju.

Osim britanske momčadi koja dolazi iz Velike Britanije - Engleske, Škotske i Walesa - sve ostale zemlje sudionice su na žutom popisu, a Turska je i na strožem crvenom popisu.

Vlada Velike Britanije pristala je povećati kapacitet na Wembleyju na 50 posto za nokaut fazu Eura, što znači 40.000 gledatelja, a ne 22.500, kao što je u grupnoj fazi.

Wembley će također biti domaćin dvjema utakmicama osmine finala s kapacitetom od 50 posto.

  • +89
Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL