U BUKUREŠTU JOŠ MIRNO

Uefa nema pojma što radi njezin delegat

29.07.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Pozivom u sjedište Europske nogometne organizacije otkrili smo dvije činjenice: ni Uefa ne zna zašto bi Torcidi bio zabranjen pristup na večerašnju utakmicu, a za zaštitu prava hrvatskih građana nisu intervenirali ni HNS ni Hajduk. Navijači pristižu u Bukurešt, gdje ih dočekuje vrlo korektna rumunjska policija

O problemu koji je nastao zbog zabrane dolaska na stadion Hajdukovim navijačima koji se trenutačno nalaze u Bukureštu, čini se, ni Uefa ne zna što misliti: u sjedištu organizacije u švicarskom Nyonu potvrdili su nam da bi 'bilo normalno da im se dozvoli gledanje utakmice'. Za odluku vlastitog delegata Willieja McDougalla, koji je na terenu odlučio suprotno, nisu ni znali!

'Odlukom Disciplinske komisije Hajduku nije dozvoljeno organizirati putovanje navijača i sudjelovati u kupnji ulaznica. No, ukoliko su navijači sami došli na stadion, individualno, normalno je da će ih se pustiti', izričita je izjava koju smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Uefe, i to nakon polusatnih konzultacija s Disciplinskom komisijom.

O ponašanju svoga delegata u Bukureštu nisu imali pojma.

'Zbilja? To je čudno... Hvala što ste nas obavijestili', kazao nam je stanoviti Thomas, koji zbog pravila organizacije u javnosti ne istupa pod vlastitim imenom. Kako je moguće da delegat na terenu postupi suprotno odluci Uefe, sljedeće je pitanje koje smo mu postavili.

'Ne znam, treba provjeriti', odgovor je koji smo dobili, da bi nakon još pola sata uslijedio novi poziv.

'Radi se o sigurnosnoj procjeni delegata', pokušavao nas je uvjeriti Thomas. Ali to nije točno, informirali smo ga, delegat se poziva upravo na odluku Uefe. I zar je sigurnije pustiti nekoliko stotina navijača da lutaju po gradu, umjesto dozvoliti im ulazak na stadion?

'Uh... Ne znam što više reći, takav je službeni stav', kraj je naše komunikacije s Nyonom. Tportal je, dakle, uspio dokazati dvije stvari: Uefa pojma nema kako se njezini činovnici ponašaju na terenu, a za zaštitu prava hrvatskih državljana kod nje nitko prije nas nije reagirao – ni Hrvatski nogometni savez ni Hajduk.

Situacija u Bukureštu zasad je vrlo mirna: torcidaši pristižu u grad, gdje ih dočekuje vrlo korektna rumunjska policija. Očekuje se njih petstotinjak, incidenata zasad nema. Dio navijača uspio je nabaviti ulaznice za utakmicu preko rumunjskih građana, a jedan dio će večerašnji susret vjerojatno gledati u negdje središtu grada.

I rumunjska policija i predstavnici Dinama iz Bukurešta vrlo su nezadovoljni tvrdoglavim inzistiranjem škotskog delegata, koji čvrsto zabranjuje otvaranje tribine za gostujuće navijače i puštanje na stadion bilo kojeg gledatelja s Hajdukovim obilježjima. Predviđaju da je opasnost od eventualnih nereda znatno veća ako torcidaši budu prisiljeni miješati se s domaćim navijačima ili ako cijelu večer, umjesto na stadionu, provedu u centru Bukurešta.