REZIME PRIJATELJSKIH OGLEDA

U tri utakmice nismo primili gol, ali niti oduševili igrom

27.05.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u posljednjih je tjedan dana odigrala tri prijateljske utakmice uz dvije pobjede i jedan remi. Gola nismo primili, postigli smo tri, no ne treba se zavaravati, protivnici nam nisu bile nogometne velesile

Izbornik Slaven Bilić označio je utakmice protiv Austrije, Walesa i Estonije kao početak priprema za kvalifikacije za Euro 2012. Tu prvu etapu, odnosno zagrijavanje, položili smo s vrlo dobrim uspjehom. Austrija je pala u Klagenfurtu, gdje smo pokazali definitivno najbolju igru iako smo slavili tek 1:0, u Osijeku je slabašni Wales pobijeđen 2:0, da bi u Tallinnu s Estonijom odigrali u šarenoj postavi bez golova 0:0.

Vođen svojom logikom, stožer reprezentacije je odlučio da tri prijateljske utakmice odigramo s reprezentacijama koje nisu u najboljem kvalitativnom razredu, zato i ne možemo reći da je oduševljenje veliko. Istina, izbornik je imao velikih problema s ozljedama igrača i umorom zbog naporne sezone, tako da je u sve tri utakmice dosta 'miksao', a i uvodio neke debitante pred kojima je budućnost.

Kvaliteta izvedbe hrvatskih nogometaša padala je sa svakom novom utakmicom. U Klagenfurtu su izgledali najbolje, a Austrijanaca nije bilo nigdje te samo zbog puke sreće i činjenice da je golman Macho imao svoj dan Hrvatska nije pobijedila uvjerljivijim rezultatom. No za početak je i 1:0 bilo dovoljno.

Slijedila je utakmica u Osijeku protiv Walesa koji je doputovao bez 15-ak igrača koji konkuriraju za najbolju vrstu. Da, nismo ni mi bili kompletni, ali i takvi smo za dva koplja bolji od njih. Rezime - pobjeda 2:0 uz ne baš uvjerljivu igru te trenutne bljeskove Modrića, Rakitića i još ponekog igrača.

Na gostovanju u Estoniji Bilić je bio lišen svih napadača, tako da je protiv domaćina istrčala momčad koju teško da ćemo ikad više vidjeti na terenu. Bez najvećih zvijezda, 'kockasti' su odigrali 0:0. U svakoj drugoj situaciji igra i rezultat bili bi za kritiku, no činjenica da je završila naporna sezona i da je umor nagomilan donekle opravdava slabiju izvedbu hrvatskih nogometaša u Tallinnu.

Sve u svemu, prvi zagrijavajući koraci za put prema Euru 2012. su napravljeni. Sigurno je da će početkom rujna, kad započnu kvalifikacije, sve izgledati puno bolje. Bilić je imao priliku vidjeti šaroliko društvo, testirati mogućnosti i dobiti širu sliku igrača na koje može računati u kvalifikacijskom ciklusu, to je bila svrha ovih prijateljskih utakmica. A da se moglo bolje, moglo se.