komljenović za tportal

U svojoj analizi bivši nogometaš ponudio izborniku Zlatku Daliću ideju kako riješiti problem napadača protiv Engleske: Ponekad treba napraviti nešto ludo...

Bionic
Reading

Vremena do otvaranja Eura protiv Engleza sve je manje, ali dojma smo da izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ima više briga. Naime svakodnevno 'bombardiranje' o tome tko bi trebao igrati u napadačkom dijelu i otkloniti sterilnost pred protivničkim golom nudi razne kombinacije, a prema informacijama koje dolaze iz Rovinja, očito i izbornik traži nova rješenja. Zanimljiv osvrt o tome dao je za tportal i trener Fabijan Komljenović

Tko će igrati, u kojem sustavu i kako se postaviti protiv jakih Engleza, vjerojatno znaju samo izbornik Zlatko Dalić te članovi njegova stožera Dražen Ladić, Ivica Olić, Marjan Mrmić i Vedran Ćorluka.

No kako se utakmica bliži i kako među zaljubljenicima u reprezentaciju i nogomet raste napetost, tako se pojavljuju brojne ideje.

>> Zlatko Dalić na Engleze ide s potpuno novom napadačkom formacijom; hrvatski napad ipak neće predvoditi Bruno Petković?

Naravno, nešto tanji rezultati u prijateljskim utakmicama protiv Armenije (op.a., završilo je 1:1) i Belgije (Hrvatska je doživjela poraz 1:0) bili su dovoljan razlog da se krenu preispitivati neke izborničke odluke. Ponajprije one koje se tiču napadačkog dijela momčadi, jer evidentno je da se teško dolazi do prilika za gol. A kad se i dođe do njih, postotak realizacije nije visok.

U tom kontekstu govorio je Robert Prosinečki.

'Vidim da se sad negdje provlači teza da smo dobro parirali Belgiji, a u biti nismo opalili po golu!? Osim onog Brekalovog udarca na samom kraju. Što znači to dobro parirati? Mi smo kao parirali, a nismo došli do gola', konstatirao je Veliki Žuti.

U prilog ovim razmišljanjima ide i statistika od pet golova u pet ovogodišnjih utakmica reprezentacije, s time da su tri postignuta protiv slabašne Malte. I kako onda s takvom realizacijom očekivati pogotke u mreži Engleza?

Zato smo kontaktirali s 53-godišnjim Fabijanom Komljenovićem, bivšim nogometašem, danas trenerom koji je tijekom karijere nosio dresove Dinama, Rijeke, Zagreba, Genka, Schalkea, ali i hrvatske nogometne reprezentacije.

'Teško je komentirati nešto što pratiš sa strane, kada nisi uz igrače. Osim toga, mi ne odgovaramo za rezultate, pa niti nemamo taj pritisak. Dakle apsolutno bih dao za pravo izborniku Daliću, koji vuče poteze, ali i koji nas je uveseljavao prijašnjih godina, posebno tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji, te očekujem da će znati pronaći recept. Iskreno, ove zadnje dvije utakmice ne mogu biti mjerilo, jer u njima se neke stvari detektiraju i tome služe. A ako smo već kod toga da se na njih oslanjamo, onda je dvoboj protiv Belgije pokazao puno toga dobrog. Izuzev te realizacije', rekao je u uvodu razgovora za tportal Fabijan Komljenović.

To su primijetili svi, pa se onda i postavlja pitanje tko bi trebao igrati u napadu; Bruno Petković, Andrej Kramarić, možda obojica ili netko treći?

'Sve ovisi o tome kako će izbornik postaviti formaciju. Po mom mišljenju, ako bismo igrali u formaciji 4-2-3-1, onda definitivno ima mjesta za obojicu, Kramarića kao povučenu špicu i Petkovića kao centralnog napadača. Ako pak zaigramo u formaciji 4-3-3, s tri vezna te dva krila i napadačem, onda je ipak Petković taj koji bi po nekoj logici trebao dobiti priliku. No kada vidimo kakvu statistiku ima Kramarić i da je u jednoj od najjačih liga na svijetu zabio 20 golova, plus pet u kupu i Europskoj ligi, onda to treba respektirati. Petković je genijalan s loptom, no u proljetnom dijelu zabio je tek četiri prvenstvena gola, pa dvije utakmice odigra sjajno, u sljedeće tri se 'skriva'. Međutim oni su definitivno drugačiji tipovi napadača i najbolje bi bilo kada bi ih se ukomponiralo.'

Možda bi za Hrvatsku najveće iznenađenje bilo da priliku, pa čak i u utakmici protiv Engleske, dobije Joško Gvardiol?

'On za mene nije nikakvo iznenađenje. On je top igrač koji raste svakog dana. E sad, hoće li dobiti priliku, i to možda protiv Engleza, opet nije na nama. Siguran sam da se ne bi prepao, jer igrao je i u kvalifikacijama za Ligi prvaka i Europskoj ligi, jedino što mogu reći jest da je on igrač budućnosti za Hrvatsku i kojem ovi treninzi s Vidom i Lovrenom mogu donijeti još malo u sazrijevanju. Velika je stvar to što je polivalentan igrač, da može igrati i na boku, iako je stoper, ali i to što je dinamičan, kombinatoran. Volim mlade igrače i ponekad treba napraviti nešto ludo, u pozitivnom smislu, a to bi bilo uvrstiti ga u sastav', završio je Komljenović.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal