UOČI DERBIJA

U Splitu se očekuje - ludnica!

21.02.2009 u 19:59

Bionic
Reading

Ove godine izostale su otrovne strelice iz Maksimira i s Poljuda, navijači pozivaju na derbi bez baklji, a i policija je nekako tiha u upozorenjima da kibici obiju strana smire tenzije. Nedjeljni derbi Hajduka i Dinama zaista bi mogao konačno biti i istinski hrvatski nogometni praznik!

Danima prije prvog sučevog zvižduka koji će označiti početak velikog nogometnog derbija u Splitu iz oba tabora stizale su optimistične najave. Nema sumnje da će Hajduk i Dinamo igrati napadački, bodovi su i jednima i drugima prijeko potrebni, a navijači s nestrpljenjem iščekuju pobjedu svoje momčadi. Poljud će, to znamo već dugo, biti ispunjen do posljednjeg mjesta, novinarska loža je također popunjena odavno i da ima još dvostruko više mjesta za predstavnike sedme sile, ne bi bilo dovoljno s obzirom na broj željenih akreditacija.

Za razliku od nekih proteklih godina, iz Maksimira i s Poljuda ne stižu bombastične najave, uvrede i izazovi na nogometni rat. Ovog puta dva mirna čovjeka, Marijan Vlak i Ante Miše, odišu optimizmom, ali ne odapinju strelice koje bi mogle narušiti dojam nogometnog spektakla. Torcida istovremeno poziva na derbi bez baklji, a i policija je nekako suzdržana u upozorenjima domaćim tifozima i BBB-ovcima koji će i ovog puta posjetiti Dioklecianov grad.

Kladionice više vjeruju u domaćina, no daleko su ti tipovi od sigurnog dobitka. Fortuna je, recimo, stavila koeficijent 2,55 na pobjedu domaćina, a 3,30 na trijumf gostiju. Zanimljivo, 3,30 je koeficijent i za remi. I druge kladionice su na tom tragu, pa bi bilo zanimljivo saznati u ponedjeljak koliko je uplaćeno listića na pobjedu jednih ili drugih.

Premda se dosta često mogu čuti jadikovke kako je hrvatsko nogometno prvenstvo dosadno, slabe kvalitete i prečesto predvidljivo, upravo bi predstojeći derbi trebao biti pokretač nabolje u domaćem nogoloptanju. Kakav god rezultat bio na Poljudu, ma tko dobio tu važnu utakmicu ili na kraju bude neriješeno, pitanje prvaka države sigurno nije riješeno. I nakon derbija na Poljudu, i za Hajduk i za Dinamo svaka će naredna prvenstvena utakmica biti novi derbi. Gubitak i jednog boda protiv Šibenika, Cibalije, Rijeke, Varteksa može na kraju biti nenadoknadiv.

A ona podbadanja vezana uz Mirka Hrgovića, pritom mislimo prvenstveno na plakat na kojem bivše Hajdučko srce izviruje iz kontejnera za smeće, treba zaboraviti. Takav oblik komunikacije je istinski primitivizam kakvom ne treba pridavati pažnju. Srećom, navijačke tenzije zaustavljaju se na tom primjeru!

Upravo zbog svega toga i od derbija, ali i od narednih utakmica obaju nedjeljnih takmaca, očekujemo ne samo nogometni praznik, nego i zalaganje koje će opravdati tako veliko zanimanje navijača. A tribine će, nesumnjivo, znati nagraditi svoje ljubimce i za trud i eventualni pozitivni rezultat.