Gostovanje kod Austrije

U Osijeku započela era Darija Šarića

27.08.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Košarkaška reprezentacija Hrvatske u kvalifikacijama za Eurobasket 2013. nakon pobjeda nad Ciprom, Ukrajinom i Mađarskom gostuje kod Austrije (ponedjeljak, 20.15)

Hrvati su nakon +55 protiv Ciprana i tijesno izborene pobjede na najtežem gostovanju u skupini, onom u Ukrajini, ponovno demonstrirali kvalitetu i moć koju imaju u odnosu na druge reprezentacije u ovoj skupini. Nadigrali su reprezentaciju Mađarske u utakmici koja ni u jednom trenutku nije ponudila neizvjesnost. Otišla je Hrvatska u 22. minuti na 24 razlike i ostatak utakmice odigrala u revijalnom tonu.

I nakon takve utakmice perfekcionist na klupi hrvatske reprezentacije, izbornik Repeša, nije bio zadovoljan svim segmentima igre.

'Zadovoljan sam većim dijelom utakmice, ali još moramo raditi na obrani i kontranapadima', kazao je Repeša, dok mu se kapetan Ukić donekle usprotivio kazavši: 'Odigrali smo odličnu utakmicu svih 40 minuta, a posebno je dobro izgledalo u drugom poluvremenu, kada smo postigli dosta poena iz kontranapada.'

Ali izbornik je gotovo uvijek u pravu. U obrani su imali problema s branjenjem skoka, gdje su Mađari uhvatili 11 lopti, u reketu je bilo previše 'šetnji' za protivničku momčad, dok pomoć pod obručem, na kojoj je inzistirao Repeša, nije dolazila. U kontranapadima je upravo Ukić na tragikomičan način izgubio/promašio nekoliko lopti, što su mlađi uzrasti osječke košarke popratili s nekoliko riječi koje nisu primjerene da se ovdje spominju.

'Najveći posao nas čeka u iskorjenjivanju loših navika. Moramo imati drukčiji mentalitet od onoga koji godinama vlada Balkanom. Imamo puno talenta i sve pretpostavke da budemo dobri. Ovo ljeto je naporno, ali moramo ga odraditi na način na koji želimo', izjavio je Repeša, koji je pred reprezentaciju postavio cilj da bez ijednog poraza prođe kvalifikacijsku skupinu.

No najveća vijest s ove utakmice nije uvjerljiva pobjeda hrvatske reprezentacije, nego nastup najboljeg juniora Europe, Darija Šarića. Ušao je krajem prve četvrtine s vidljivom tremom i nervozom, ali je u posljednjoj četvrtini pokazao svoj talent. Ubacio je šest poena, od toga dva zakucavanja, dodao dvije asistencije i četiri skoka i time probio led u seniorskoj konkurenciji.

'Presretan sam što sam dobio izbornikovo povjerenje. Sada je na meni da se izborim za svoje mjesto u reprezentaciji jer sam naučio da mi nitko ništa neće poklanjati u životu', govori Šarić, koji je potvrdio da ga je nervoza malo sputavala na početku.

Da je Šarić rijetko viđen talent, govori i titula MVP-a na nedavno završenom EP-u za košarkaše do 18 godina. Lako je odveo Hrvatsku do zlata uz 39 koševa i 11 skokova u finalu (video sve govori).

Hrvati su svoju utakmicu igrali u petak, dok su njihovi današnji protivnici, Austrijanci, bili slobodni u tom kolu i hrvatski izbornik Repeša vidi malu prednost svoga protivnika upravo po tom pitanju. No igrače je u samoj završnici uspio dobro odmoriti, jer je Markota igrao 26 minuta, Ukić 24, Simon 23, Bogdanović 20, a svi ostali ispod 20 minuta.

Austrijanci dočekuju hrvatsku reprezentaciju nakon dva tijesna poraza koja su došla u samim završnicama. Nakon što su pobijedili objektivno najslabiju reprezentaciju skupine, Cipar, uslijedio je poraz protiv Ukrajinaca, a posljednju četvrtinu izgubili su rezultatom13:6, dok su protiv Mađara taj period izgubili 23:16 i pokazali da nemaju snage i koncentracije odigrati svih 40 minuta na istoj razini.

'Zaslužili smo pobjedu u istoj mjeri kao i protivnici, ali u konačnici nismo imali više snage jer smo odigrali tri utakmice u šest dana, a to je za našu mladu reprezentaciju ipak prevelik napor', objektivno je progovorio austrijski izbornik Ašćerić nakon Mađarske, dok je predsjednik košarkaškog saveza Taler bio puno ogorčeniji načinom na koji je njegova reprezentacija izgubila posljednje dvije utakmice.

'U ključnim trenutcima utakmica, i protiv Mađarske i protiv Ukrajine, uvijek je barem jedan sudac bio protiv nas. Barem jedan, a naši igrači takav tretman ne zaslužuju', grmio je Taler nakon posljednje utakmice.


Kada se pogleda statistika, ima i razloga biti nezadovoljan. Protiv Ukrajinaca su im svirana 24 faula naspram protivničkih 10, dok je ta razlika protiv Mađarske bila malo manja, 27 naspram 19, što naravno povlači i daleko manji broj slobodnih bacanja ukupno od protivnika. Kriterij im kod sudaca očito nije na najvišim granama.

U utakmici protiv Mađarske imali su Austrijanci čak pet dvocifrenih igrača, a najefikasniji je bio Mahalbašić sa 17 (dodao je i sedam skokova) te Lamešić i Detrick sa 13 poena. Napadački izgledaju vrlo dobro, ali u obrani kao i njihovi današnji protivnici imaju velikih problema, naročito kod branjenja pick and rola.

Austrijanci će, prema riječima izbornika, svoju šansu tražiti na centarskim pozicijama, gdje Hrvatima objektivno nedostaju prva dva centra, Tomić i Barać.

'Generalno moram reći da su hrvatski centri malo premekani, naročito Žorić, i tu vidim naše šanse. Hrvatska jest favorit u današnjem meču i glavni favorit za prvo mjesto, ali ako odigramo maksimalno svih 40 minuta, onda se možemo držati u egalu do kraja utakmice i tada je sve moguće', zaključio je Ašćerić pred današnju utakmicu.

* sve najave i prognoze utakmica možete pronaći na dvoznak.com