ŽENA SVJEDOČI

'U nogometu se sve vrti oko seksa i novca'

14.09.2010 u 12:20

Bionic
Reading

U Bundesligi se već tjednima šuška o navodnom ljubavnom trokutu u kojem glavnu ulogu igra proslavljeni Michael Ballack, a ta pomalo tajanstvena afera dobila je mnogo prostora u medijima

O trokutu se piše (i rado čita) i u Njemačkoj i u inozemstvu. I pomalo zaboravlja da znatiželja javnosti (kad se radi o tajnama nogometaša milijunaša) nije nešto novo. Privatni život nogometaša itekako zanima javnost.

Aktualna afera zbog seksualnih aktivnosti engleskog reprezentativca Waynea Rooneyja u izvanbračnim vodama krunski je dokaz za tvrdnju: da, nogomet nisu samo genijalna dodavanja, prekrasni golovi, već i autogolovi nogometaša u njihovom privatnom okružju. Tko je s kim u vezi? Tko s kim dijeli postelju? Tko vozi kakav auto?

Sve su to pitanja na koja se odgovori danas nude na sportskim stranicama tiska, a ne u rubrici - šarenilo. U sjeni tzv. afere Ballack, berlinski list B.Z objavio je prvo svjedočanstvo jedne žene poznatog nogometaša koja detaljno opisuje kako u nogometnom svijetu stvari doista funkcioniraju, o čemu se priča, što uopće igra veliku ulogu u životu igrača i njihovih žena, djevojaka, ljubavnica...

Dana Gebhardt je supruga nogometaša Marca Gebhardta. Već 15 godina su u sretnom braku. Gebhardt je nastupao za nekoliko profesionalnih klubova iz 1. i 2. lige, a nakon što je napustio 1. Union iz Berlina, 37-godišnjak trenutno zarađuje kruh u jednoj nižerazrednoj momčadi, petoligašu Germaniji iz Schöneicha.

'U nogometu se sve vrti oko seksa i novca', ispričala je Dana Gebhardt novinarima berlinskog lista. 32-godišnjakinja u detalje opisuje sve izazove kojima su podvrgnuti profesionalci, uglavnom mladi ljudi koji zarađuju milijune i očito misle da si mogu dozvoliti sve što im padne na pamet.

Avanture, seks-afere, to je sastavni dio njihovog života, tvrdi gospođa Gebhardt i dodaje da su od igrača još gore žene. 'Najgore od svih su mlade cure iz tog okruženja. U glavi su im samo budalaštine. One se nude i momci ne razmišljaju puno, jednostavno ih uzmu. Djevojke su poput morskih pasa, stalno vrebaju plijen. I to ne isključivo one slobodne. Za njih su nogometaši poput trofeja.'

Dana Gebhardt nema baš dobro mišljenje o svojim 'kolegicama' - ženama i djevojkama nogometaša. Kaže da u njihovom kozmosu jedinu relevantnu ulogu igraju skupa odjeća ili satovi te još skuplji auti. U lošem sjećanju ostala joj je i minhenska epizoda. Od 2004. do 2008. Marco Gebhardt igrao je za 1860 München iz bavarske prijestolnice. 'Minhensko društvo je arogantno i umišljeno. Žene nogometaša sjede na tribinama i pričaju samo o modi, nakitu i novcu. I potvrđuju sve klišeje. Muškarci (nogometaši, op.a.) nisu puno bolji. Bilo mi je teško, nikako se nisam mogla uklopiti u tu ekipu.'

U Njemačkoj se, za razliku od npr. Engleske, vrlo rijetko dogodi da neka afera iz nogometnih voda dospije u javnost. A kad se to ipak dogodi, o njoj priča cijela zemlja. Najpoznatiji je slučaj vezan uz minhenski Bayern, tzv. afera Strunz-Effenberg. Bivši kapetan Bayerna Steffan Effenberg preoteo je prije nekoliko godina suprugu svog momčadskog kolege Thomasa Strunza. Poznat je i jedan slučaj iz belinskog Uniona, u kojem je igrao i Marco Gebhardt. Steven Ruprecht imao je aferu sa zaručnicom svog momčadskog kolege Torstena Mattuschke - kad se stvar zakuhala, Ruprecht je morao napustiti klub. Naime, zbog tadašnje nervoze u svlačionici postojala je opasnost da se Union ne uspije izboriti za 2. ligu.

U intervjuu koji je Dana Gebhardt dala listu B.Z s dosta gorčine priča o pravom licu nogometa. Nažalost, novinari gospođu Gebhardt nisu pitali zbog čega upravo baš sad priča o tim lošim iskustvima? Zašto to nije napravila u vrijeme kad je njezin muž bio tražena roba na nogometnom tržištu, a ne na putu u igračku mirovinu.