DRUGAČIJI MENTALITET

U Njemačkoj suzdržani, Urugvaj slavi poraz

11.07.2010 u 08:49

Bionic
Reading

Njemački navijači proslavili su osvajanje trećeg mjesta na svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi relativno mirno u usporedbi s ranijim utakmicama svog nacionalnog tima, priopćila je policija u Bavarskoj

U Nürnbergu je oko 5.000 navijača izišlo na gradske ulice nakon što je Njemačka porazila Urugvaj sa 3:2 u borbi za treće mjesto. Brojni navijači formirali su automobilske kolone slaveći pobjedu, no opća je ocjena da je atmosfera puno mirnija nego nakon ranijih uspjeha njemačke reprezentacije.

U Münchenu gradske su ulice bile pune automobila s navijačima koji su proslavljali uspjeh svoje nogometne vrste.

Bavarski premijer Horst Seehofer čestitao je nacionalnom timu na ostvarenom uspjehu na svjetskom nogometnom kupu u Južnoj Africi istaknuvši kako je riječ o 'mladom i obećavajućem timu koji je igrao fantastičan nogomet i osvojio srca nogometnih poklonika diljem svijeta.'

Što se tiče Urugvaja unatoč što je njegova momčad izgubila, slavio se sportski uspjeh i visoki plasman među četiri najuspješnije nogometne nacije svijeta.

Iako je kod jednog broja navijača nešto opao entuzijazam kojim su popratili put svoje nogometne vrste u vrh svjetskog nogometa, brojni su poklonici nogometa izišli na ulice, okićeni plavo-bijelim bojama svog nogometnog tima, kako bi izrazili ponos i zahvalnost nogometnom izborniku Oscaru Tabarezu i njegovim igračima.

Dok se njemački nogometni tim penjao na pobjedničko postolje u Južnoj Africi Urugvajci su u svojim automobilima, okićeni nacionalnim zastavama, izišli na gradske ulice, i trubeći pozdravljali uspjeh svoje reprezentacije.

Očekuje se da će posebno svečano biti u ponedjeljak na dočeku urugvajskih nogometaša.

Opća je ocjena koju se može čuti da je utakmica s Njemačkom bila jedna od najboljih na svjetskom nogometnom prvenstvu. Mnogi u Urugvaju ističu da je bilo riječi o sukobu Davida i Golijata.

'Takav poraz i nije toliko bolan', ističu navijači koji su gledali utakmicu okupljeni na Asadu, tipičnom grill festivalu s obiljem mesa i vina.

Uspjeh na svjetskom nogometnom prvenstvu podigao je samopouzdanje ove male južnoameričke zemlje s 3,5 milijuna stanovnika, koja nije bila u polufinalu još od 1970. i koja je ovaj put ostavila iza sebe južnoameričke nogometne divove poput Argentine i Brazila.