POHVALA

'U JAR-u organizirano najbolje SP dosad'

23.09.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Stižu pohvale organizatorima iz Južnoafričke Republike za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održalo u njihovoj zemlji. I to ne od bilo koga nego od FIFA-e

'U Južnoj Africi bilo je najbolje organizirano u povijesti, te će biti primjer za sve ostale domaćine, kazao je u Johannesburgu prvi operativac FIFA-e Jerome Valcke.

'Južnoafrikanci su napravili sjajno natjecanje, a sljedeći domaćin Brazil će se morati jako potruditi dostići standarde postavljene na prvom afričkom mundijalu', dodao je Walcke, koji je dodao kako je Južna Afrika od prvenstva zaradila 9'3 milijardi randa.

To je puno manje od brojke od 38 milijardi zarade, koliko je predviđao južnoafrički ministar financija prije početka SP-a, dok su Južnoafrikanci ukupno potrošili upravo 38 milijardi randa, što uključuje izgradnju pet novih stadiona, infrastrukturu i ostale troškove.

Iako južnoafrički mediji upozoravaju da se sve potrošeno i nije vratilo u nacionalnu ekonomiju, u anketi koju je provela nacionalna agencija čak 91 posto Južnoafrikanaca misli da je njihova zemlja profitirala od natjecanja, dok 83 posto tvrdi da su puno sretniji nakon Svjetskog prvenstva.

Južna Afrika je i ponosna na činjenicu da kriminala gotovo nije bilo tijekom natjecanja, te da će se čak 83 posto inozemnih gostiju sigurno vratiti u Južnu Afriku.