NEMA BOJAZNI

U JAR-u je sigurno kao i u New Yorku

11.05.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Za točno mjesec dana počinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Jedna od središnjih tema još uvijek je sigurnost igrača i navijača jer se u toj zemlji dogodi 50 ubojstava - dnevno

'Nećemo trebati pancirne košulje', komentirao je njemački izbornik Joachim Löw glasine da će njemački reprezentativci iz sigurnosnih razloga morati nositi pancirke za vrijeme boravka u Južnoafričkoj Republici. I Theresa Bay-Müller iz južnoafričke Turističke zajednice ističe da je u toj zemlji proteklih godina održano 146 važnih manifestacija i da se nije dogodio nijedan incident.

No daleko od službenih terena stanje je ipak zabrinjavajuće i poziva na oprez. U toj se zemlji dnevno dogodi oko 50 ubojstava. Horst R. Schmidt, njemački savjetnik organizatora SP-a, kaže:

'Kada se svaki mjesec vidi ta statistika, onda se dobiva dojam da je kriminal posvuda raširen i da je vrlo opasno putovati u tu zemlju. Ta slika se mora ispraviti.'

To potvrđuje i Wolfgang Jakob. Počasni konzul njemačke savezne pokrajine Hamburg već deset godina živi u Južnoafričkoj Republici. On priznaje da ta zemlja ima velikih problema sa suzbijanjem kriminala, no smatra da se mora uzeti u obzir stanje na terenu:

'Ovdje žive zajedno krajnje siromašni i vrlo bogati i time je, naravno, i kriminal prisutniji.'

Najveći broj kaznenih djela izvršava se izvan velikih gradova, u dijelovima zemlje koje turisti uglavnom ne posjećuju. Helmut Spahn, savjetnik za sigurnost Njemačkog nogometnog saveza, kaže da turisti čak i tamo nisu glavni cilj napada. Rainer Dinckalacker već godinama živi u Johannesburgu, a radi kao trener u nogometnom klubu Kaizer Chiefs. Turistima preporučuje:

'Ne trebate se bojati. Uvijek čujem da se priča da možeš biti ustrijeljen čim izađeš iz zrakoplova. To je totalna glupost. Naravno, morate se pridržavati određenih pravila.' A ona ne vrijede samo za Južnoafričku Republiku, kaže Helmut Spahn iz Njemačkog nogometnog saveza: 'Sigurno je slična situacija i u Njemačkoj, New Yorku ili Šangaju: kada u četiri sata ujutro zađete u potpuno nepoznato područje, onda postoji opasnost da ćete biti napadnuti.'

Južnoafričku Republiku svake godine posjeti oko 250.000 njemačkih turista. Samo tijekom SP-a organizatori računaju sa 300.000 stranih gostiju. Svi oni bi već nakon dolaska u zračnu luku i prenoćišta trebali dobiti popis najvažnijih pravila kojih se valja pridržavati. Predstavnik policije Vishnu Naidoo obećava:

'Mi jamčimo sigurnost na rutama između zračnih luka i hotela, između prenoćišta i stadiona te do turističkih ciljeva.'

Horst R. Schmidt je uvjeren da se u Južnoafričku Republiku može putovati bez straha. I glasnogovornik južnoafričke vlade Themba James Maseko obećava:

'Svi igrači i navijači osjećat će se slobodno. U Južnoafričku Republiku svake godine dolazi više od deset milijuna turista. I svi oni se žele jednom ponovo vratiti, jer vole ovu zemlju i ljude i osjećaju se sigurno.'