TROŠAK OD 600 MILIJUNA

U Barceloni otkrili kada će graditi 'stadion budućnosti'

13.05.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Brcelonin dopredjednik Javier faus u vrlo zanimljivom razgovoru otkrio je poslovnu logiku katalonskog sportskog giganta, govorio o novom stadionu i svađi s Lionelom Messijem, te planu potpune isplate klupskih dugovanja

Njemački list Handelsblatt iskoristio je utakmicu Byyerna i barce u Münchenu za prilično zanimljiv razgovor s Barceloninim dopredsjednikom Javierom fausom kojega je Leo Messi tijekom pregovora o novom ugovoru nazvao 'nogometnom neznalicom'. Faus je otvoreno govorio o Barcinom poslovanju i planovima koji uključuju izgradnju novog stadiona kojiće koštati 600 milijuna eura.

'Znamo da Bayern nema niti eura duga, ali oni nam nisu uzori. U današnjem poslovnom okruženju jednostavno se morate prilagoditi jer inače nećete moći zadržati najbolje igrače. Mi smo u posljednjih pet godina klupski dug smanjili sa 431 na 280 milijuna eura, a za razliku od Bayerna nismo ovisni o multinacionalnim kompanijama nego se oslanjamo isključivo na vlastite članove, igrače i brand,' kaže Faus koji objašnjava i logiku klupskih transfera.

'Prodaja, naravno, pomaže u poslovanju ali nikad nam nije bio i neće biti cilj prodavanje najboljih igrača. Na tu stavku uopće ne računamo kada radimo dugovorčne financijske projekcije. Fabregas je ljetos pitao trenera Enrique može li iz kluba, a ne obratno. Odlaze nam igrači koji žele novi izazov ili im je obećan veći novac, ali mi najbolje uvijek želimo zadržati. Sve je teže, ali zadržat ćemo i Suareza i messija i Neymara,' dodaje Barcin ekonomist i osvrće se na pregovore s Messijem tijekom kojih ga je ikona s terena nazvala - nogometnim neznalicom.


'Leo je tu bio potpuno u pravu (smije se). U nogomet se ne razuimijem puno, ali za stolom smo našli idealan model prema kojem će Messi biti potican da razvija svoj brand, a nagrađivan za razvijanje klupskog. Chelsea i PSG danas isplaćuju više plaće nego mi, a ne pomaže nam ni porezni model prema kojemu mi plaćamo 56 posto, a u Madridu 52 posto... Ali problem s messijem i njegovim ocem potpuno je saniran i danas smo u dobrim odnosima.'

Otkrio je i planove vezane za potpunu renovaciju legendarnog stadiona.

'Klupskim članovima smo obećali da ćemo tu investiciju koju procjenjujemo na 600 milijuna eura pokrenuti kada klupski dug bude manji od 200 milijuna eura. Da nema tog troška dug bi sasvim otplatili u tri do pet godina, ovako nulu očekujemo dosegnuti 20125,' završava Faus.