drama na nou campu

U Barceloni je zavladala totalna panika; stigla je tužba koja bi klub mogla otjerati u bankrot

06.11.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Novi udarac doživjela je Barcelona koja je ionako na rubu kolapsa. Klub je dužan na sve strane, čelnici su dio novca pokušali namaknuti smanjenjem ugovora igračima, no bez većeg uspjeha. Sada je na Nou Camp stigla tužba koja bi mogla presuditi posrnulom velikanu

Već deset godina Barcelona odgađa plaćanje duga građevinskoj tvrtki koja je radila na obnovi zgrada u vlasništvu kluba.

Radi se o firmi 'Muro Cortina Modular Renting' (MCM), koja je zbog duga od 3.5 milijuna eura tužila katalonski klub i preko suda traži postavljanje privremene uprave kako bi naplatila potraživanja iz 2010. godine!

Spomenuta tvrtka, koja je prije deset godina radila fasadu na upravnoj zgradi Barcine nogometne akademije La Masije, pokrenula je sudski spor s Barcelonom odmah nakon što je istekao posljednji rok za isplatu duga, 30. lipnja 2017. godine.

Barcelona je kao obranu na sudu iznijela tvrdnje kako je tvrtka MCM loše odradila posao, pa je zbog toga klub imao 250.000 eura dodatnih troškova zbog popravaka. No, sada MCM od Barcelone potražuje naplatu duga s kamatama i svim sudskim troškovima, a to bi moglo iznositi čak 30 milijuna eura!

Strašan je ovo udarac za Barcu koja nema previše vremena jer joj doslovno prijeti bankrot ako u sljedećih nekoliko dana dodatno ne sreže troškove u visini od barem 200 milijuna eura! Još ranije su čelnici kluba smanjili plaće igračima, stručnom stožeru i zaposlenicima kluba, no tu su 'uštipnuli' manje od polovice potrebne cifre, samo oko 90 milijuna eura.

  • +21
Barcelona - Dinamo Kijev Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

Problem je to što većina igrača ne pristaje na novo smanjenje plaća koje bi trebalo biti oko 30 posto i žele da klub pronađe neko drugo rješenje. I sada, u jeku pregovora, Barci je stigla tužba koju će - kako navode španjolski mediji - najvjerojatnije izgubiti! Tih 30 milijuna eura bio bi gubitak kojeg si na Nou Campu jednostavno ne mogu priuštiti jer ih - nemaju! Tako bi pravomoćna presuda jednostavno odvela Barcelonu u bankrot!

Ako se to dogodi, klub je suočen s prijetnjom da ga preuzme privremena uprava čiji bi jedini zadatak bio da ga financijski stabilizira rezanjem troškova na svim razinama. Bila bi to klasična 'sječa', neki tvrde kako bi u zimskom prijelaznom roku Barcelona morala praktički cijelu momčad staviti na transfer listu kako bi nekom prodajom barem donekle smanjila dug... Ili to ili - bankrot. Izbor je vrlo jednostavan.