TRENER S VIZIJOM

Tvorac uspjeha čak devet NBA igrača čeka novu priliku

05.09.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Rusmir Halilović u košarci radi više od 40 godina, a za to je vrijeme u svojoj bogatoj karijeri radio u brojnim klubovima te trenirao selekcije BiH, bivše Jugoslavije i Hrvatske

Nabrajati koga je sve od igrača Rusmir Halilović tijekom 40-godišnje karijere trenirao ne bi imalo smisla, no podatak da je u razdoblju od 1982. do 1984. godine s kadetskim i juniorskim selekcijama bivše Jugoslavije na europskim prvenstvima osvojio zlatnu, srebrnu i brončanu medalju dovoljno govori.

Kroz 'njegove ruke' prošli su mnogi igrači, recimo Radovanović, Hadžić, Vučević, Benaček, Bosiočić, Kukoč, Rađa, Sobin, Perasović, Ivanović, Pavičević, Naglić, Sretenović, Divac, Paspalj, Zdovc, Arapović, Vranković, Cvjetičanin, Dražen Petrović i mnogi drugi.

Ukratko, kroz programske selekcije i edukacije trenera Rusmira Halilovića prošle su mnoge NBA i europske zvijezde koje su igrale u četiri dream teama, KK Bosna, KK Split te reprezentacijama bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Na pitanje na koji je način uspio postizati takve zapažene rezultate, Halilović za tportal.hr kaže:

'Ukorak s vremenom mijenjala se i moja radna filozofija s mladim selekcijama. Pored faktora X (Kada? Što? Kako? Koliko? Zašto?) bitan je i koncept: proizvodnja igrača umjesto rezultata, forsiranje perspektivnijih umjesto trenutno kvalitetnijih. Koncept rada u selekcijama od sedam do devetnaest godina mora biti pod jedinstvenom kontrolom; rad u školama košarke, klupskim selekcijama i akademiji trebaju voditi treneri specijalisti po principu: jedna selekcija više godina', rekao je Halilović dodavši:

'Mlade treba educirati košarkom koja će se igrati sutra i usmjeriti ih prema pozicijama na kojima mogu dati maksimum u seniorskoj košarci. Treneri koji rade s mladim igračima moraju biti nagrađeni u skladu s očekivanjima, a ne 'košaricama' svakih šest mjeseci. Infrastruktura mora pratiti vrhunski sport, investitori moraju biti zaštićeni, a redovno obrazovanje mora biti instruktivno. Sve nabrojano su karike lanca koji je onoliko snažan koliko je snažna najslabija karika.'

U karijeri je Halilović radio i u klubovima (Bosna, Budućnost, Jug Dubrovnik, Triglav, Oyak Renault, Efes Pilsen…), a dubok trag ostavio je i u školi košarke RIN Family u kojoj su temeljna znanja o košarci stekli mnogi danas uspješni košarkaši kao što su Nihad Đedović, koji je kao 17-godišnjak – nakon što je ustupljen Bosni - prodan Barceloni, i novo pojačanje Cedevite Goran Suton

Svoje bogato košarkaško iskustvo – koje garantira stvaranje igrača za budućnost - Halilović je voljan ponuditi klubovima s ovih prostora s naglaskom na Zagreb. Tako je još nekoliko riječi kazao o svom konceptu koji će, uvjereni smo, prepoznati neki od hrvatskih klubova.

'Koncept programa koji zastupam - sustav s realizacijom i edukacija igrača te trenera - moguće je realizirati u svakoj sredini po dinamici adekvatnoj postojećim uvjetima. Velika mi je želja da to zaživi u Zagrebu. Projekt nije negacija rada drugih, nego inovativan prijedlog za unapređenje sadašnjeg stanja koje ne može riješiti jedan trener nego sustav. Projekt je samoodrživ i reverzibilan te svake godine pred vrata seniorske momčadi donosi novu generaciju igrača. Masovna i vrhunska košarka u mnogim segmentima su društveno korisne i ovise o interesu društva i zakona koje ono diktira', završio je Halilović.