SAMUEL OKWARAJI

Tužna priča o prvom Dinamovom strancu

19.05.2011 u 07:40

Bionic
Reading

Prije 47 godina u nigerijskom Orluu je rođen Samuel Sochukwuma Okwaraji, danas pokojni nogometaš kojega Nigerijci zovu Patriot, a koji je bio prvi stranac u zagrebačkom Dinamu

Samuel, koji bi danas slavio rođendan, kao dječak je napustio siromašnu Nigeriju i sreću potražio u Italiji. Upisao je nogometnu školu i prošao akademiju Rome, no osim lopte, obožavao je i zakone. Paralelno s nogometom gurao je i studij prava, te je uspio diplomirati u roku. Umro je sa 25 godina, a već je bio stekao sve uvjete za odvjetnika!

Izravno s Olimpica, 'Sam' je iz Rome došao u Dinamo gdje je postao prvi stranac sa službenim nastupom za plave. Zabio je tri gola Budućnosti iz Hodošana, ali upisao je samo jedan prvenstveni dvoboj pri kraju sezone 1985/86, u pobjedi protiv Prištine 4:3. Tadašnji trener Ćiro Blažević nije mu dao više.

'Bio je dobar tehničar i izrazito brz, ali imali smo dobru momčad, a i stranci su se tada jako teško probijali. Dolazili su i Moreno, Medford, Gonzalez, ali nisu prošli. Kao čovjek je bio odličan tip. Veseo, uvijek za zafrkanciju. Naučio je i puno hrvatskog jezika u tom kratkom roku, a kasnije je igrao i u Njemačkoj i u reprezentaciji', sjeća se dugogodišnji branič Dinama Slavko Ištvanić.

Tadašnji kapetan Marko Mlinarić Okwarajiju bio je prepreka za veću minutažu. Legendarni Mlinka je cijenio kolegu:

'Nije bio loš. Imao je i lijevu i desnu, vrlo solidan igrač. Sjećam se da mu je stalno bilo zima, uvijek se toplo oblačio. Dobar dečko, svima nam je bilo žao kad smo čuli da je umro.'

Nakon Dinama, Sam je otišao u Stuttgart, pa na posudbu u Ulm, odakle je na ljeto 1988. otputovao na afrički Kup nacija u Maroko. Kamerunu je u skupini zabio najbrži gol u povijesti natjecanja, a iste su selekcije kasnije igrale i finale (Kamerun osvojio). Igrao je i na Olimpijskim igrama u Seulu. Tada se nije znalo da ima problema sa srcem i to je presudilo. U kolovozu iduće godine igrao je za Nigeriju protiv Angole i u 77. minuti se srušio. Stadion u Lagosu je zanijemio, liječnici su učinili sve, ali spasa nije bilo. Imao je preveliko srce, i doslovno i metaforički, i previsok tlak i otišao je već sa 25 godina.

U domovini ga nisu zaboravili. Ispred nacionalnog stadiona stoji njegov spomenik, a na 20. godišnjicu smrti je organizirana i utakmica Samu u čast. Stadion u rodnom Orluu nosi njegovo ime, a sunarodnjaci ga zovu 'patriot' (s velikim P) jer je uvijek isticao pripadnost Nigeriji. Majka mu je nedavno primila osobnu donaciju tamošnjeg premijera, Sama Nigerijci nikada neće zaboraviti.

Jedini videozapis o Okwarajiju (2.04) u dvoboju Nigerije i Brazila na Olimpijadi u Seulu