ODBIJEN ZAHTJEV

Tužan rasplet mučne situacije; bivši finalist Hrvatskog kupa seli u amaterski rang

04.07.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Vijeće sportske arbitraže HOO-a odbilo je zahtjev RNK Split kao neosnovan te potvrdilo odluku Hrvatskog nogometnog saveza o neizdavanju licence tom klubu

Podsjećamo, RNK Split je u sezoni 2016/17. završio posljednji u MAXtv Prvoj ligi te je trebao pasti u 2. HNL, no u samoj završnici prvenstva klub s Parka mladeži doživio je puno veći šok.

Komisija za licenciranje HNS-a je četiri dana prije posljednjeg kola donijela konačnu odluku kojom se RNK Split uskratila licenca i za Prvu i za Drugu ligu te ga se izbacilo u treći razred hrvatskog nogometa.

Iz kluba su najavili žalbu, ali je ona sada odbijena i od Vijeća sportske arbitraže HOO-a koje je tako potvrdilo da je postupak licenciranja klubova sukladan propisima i neovisan.

Iako se spominjalo kako bi se klub mogao ugasiti, predsjednik Slaven Žužul je najavio kako će se nogomet u Parku mladeži igrati i dalje, dakle u Trećoj ligi.

RNK Split je pao na amatersku razinu što znači da igrači s ugovorom mogu otići bez odštete, tako je klub ostao bez mogućih prihoda od transfera, a s druge strane mora vratiti dugove koji nisu mali.

Situacija je zaista teška, a ne tako davno RNK Split je bio sudionik najvećeg transfera između hrvatskih klubova kada je u srpnju 2015. za pet milijuna eura prodao Marka Roga Dinamu.

Što se tiče domaćih natjecanja najveći uspjeh 'crvenih' je bilo finale Kupa 2015. koje su izgubili na Maksimiru od Dinama tek poslije izvođenja jedanaesteraca, dok im je u prvenstvu najbolji plasman bilo treće mjesto 2011. (iza Dinama i Hajduka).

RNK Split je i dva puta igrao u kvalifikacijama za Europsku ligu (2011., 2014.), a posebno je bio odličan prije tri godine kada je nanizao sedam utakmica bez poraza, prošao tri pretkola, da bi ga nadomak skupina Europske lige u play-offu zaustavio Torino (0:0, 0:1).

Dodajmo kako je ove godine klub proslavio 105. rođendan.