BICIKLIZAM

Tuškanac voli brdo!

24.07.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Tuškanac je nesumnjivo najbolji zagrebački biciklistički klub bez premca u brdskim disciplinama

Gordan Kernc, tajnik Zagrebačkog biciklističkog saveza, s ponosom u glasu ističe gradski biciklistički klub Tuškanac. Gradski, doduše, jest, ali njegovi se članovi natječu na različitim stazama, ali najmanje na asfaltnim. Jer, Tuškanac je bez premca u brdskom biciklizmu.

Upravo na prvenstvu Hrvatske u brdskom biciklizmu u Svetom Martinu na Muri Tuškanac je bio prvoplasirani u poretku klubova. Istodobno, Andrea Kiršić osvojila je prvo mjesto u elitnoj kategoriji, a Paolo Rigo treće u juniorskoj konkurenciji. Državni prvaci još su postali Saša Javorović u konukrenciji veterana B (od 40 do 50 godina) i Richard Podsednik u konkurenciji veterana C (od 50 godina naviše).

I u natjecanju za Hrvatski kup Tuškanac je dvije utrke prije završetka bez premca. U muškoj konkurenciji vode Đani Simčić i Sanjin Sirotić, a u ženskoj Andrea Kiršić.

‘Podjela na brdski i cestovni bicklizam u našoj zemlji nije radikalna, pa stoga ne čudi da i članovi brdskog biciklističkog kluba sudjeluju i / ili pobjeđuju na cestovnim utrkama’, domeće Gordan Kernc.

Stoga ne iznenađuju ni uspjesi članova Tuškanca u ciklokrosu. Tako je ove godine naslov državnog prvaka u elitnoj kategoriji osvojio Đani Simčić, a u konkurenciji natjecatelja do 23 godine Sanjin Sirotić.

Tuškanac je prije jednoga desetljeća osnovao njegov današnji predsjednik i, istodobno, natjecatelj i državni prvak u veteranima C Richard Podsednik.

‘Treniram pet do šest puta u tjednu i to po dva ili tri sata na dan’, ističe Podsednik.

U biciklizam je došao sa željom da sina zagrije za sport. Nakon dvije godine sin je otišao svojim putem, a Richardu je brdsko nadmetanje ušlo pod kožu ‘zarazivši’ i ostatak obitelji. Tako je danas, primjerice, supruga Bisera tajnica kluba. Ni ozljede, puknuće rebra, ključne kosti, lopatice, ruke i noge nisu pokolebale Richarda. Svejedanko uživa u uvijek novim izazovima na brdskim terenima. Poput vožnje od Markuševca do vrha Sljemena.

Klub okuplja članove iz cijele Hrvatske, od Istre do Podravine, a trenira ih reprezentativni trener Robert Pečnjak.

‘Članovi našeg kluba postali su i skijaški reprezentativci Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim i Ana Jelušić’, podvlači Podsednik.

Brdski biciklizam privlači ljude različitih dobi i zanimanja. Tako majicu BGK Tuškanac odijevaju veteran C Davor Krajačić (diplomirani matematičar), veteran A Marko Vrdoljak (doktor matematike), elitna vozačica Ivana Ruszkowski (grafička dizajnerica), veteran C Zoran Milas (veterinar), veteran C Richard Podsednik (poduzetnik), elitni vozač Đani Simčić (kovinotokar), elitni vozač Milo Pilski (student strojarstva), veteran B Saša Javorović (profesor tjelesnog odgoja), elitna vozačica Andrea Kiršić (učiteljica) i natjecatelj do 23 godine Sanjin Sirotić (elektrotehničar).

‘Riječ je o individualnom sportu. U cestovnom bicklizmu momčad radi za jednoga, brdski baš obilježava pojedinačni pothvat’, zaključuje Podsednik.