KRENULE 'IGRE'

Turska podnijela kandidaturu za Euro 2020.

17.04.2012 u 20:20

Bionic
Reading

Prije dvije godine, Turska je izgubila utakmicu s Francuskom u borbi za domaćinstvo Euru 2016. godine, na kojem će po prvi puta sudjelovati 24 reprezentacije. Turski dužnosnici su se žalili da je Platini, koji je Francuz, podržavao kandidaturu svoje domovine, iako nije imao pravo glasa

Turska je podnijela kandidaturu za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2020. godine. Zanimljivo, Istanbul te iste godine želi organizirati Olimpijske igre...

Europska nogometna organizacija (UEFA) će odluku o domaćinu eura 2020. godine donijeti krajem 2013. ili početkom 2014. godine. U svakom slučaju, nakon što će Međunarodni olimpijski odbor glasovati za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine, u rujnu 2013. godine.

UEFA-in predsjednik Michael Platini obznanio da je da će podržati kandidaturu Turske za organizacijom Eura samo u slučaju da Istanbul ne pobijedi u utrci za Igre iste godine!

Prije dvije godine, Turska je izgubila utakmicu s Francuskom u borbi za domaćinstvo Euru 2016. godine, na kojem će po prvi puta sudjelovati 24 reprezentacije. Turski dužnosnici su se žalili da je Platini, koji je Francuz, podržavao kandidaturu svoje domovine, iako nije imao pravo glasa.

Postoji bojazan da bi kandidatura Turske za organizaciju Eura mogla ugroziti izglede Istanbula za domaćinstvo Igrama.

'Planovi za Euro 2020. godine niti u jednom aspektu ne mijenjaju našu ponudu. Turski premijer i svaka razina vlasti nedvosmisleno stoje iza naše ponude. Mi smo već i ranije ponudili jamstva da se, ukoliko Istanbul dobije domaćinstvo Igara 2020. godine, u razdoblju održavanja Igara u Istanbulu i njegovoj bližoj okolici neće održati niti jedna važna nacionalna ili međunarodna manifestacija', demantirali su iz turskog tima zaduženog za kandidaturu za Igre.

Yildirim Demirören, bivši predsjednik Beşiktaşa, a danas predsjednik Turskog nogometnog saveza, istaknuo je kako je vlada poduprla planove za ubrzanje izgradnje stadiona u nekoliko gradova, te poboljšanje prometne infrastrukture.

Ponuda Turskog nogometnog saveza stigla je unatoč skandalu oko namještanja nogometnih utakmica u toj zemlji. Predsjednik aktualnog prvaka Fenerbahçea nalazi se među 93 dužnosnika, igrača ili trenera kojima se sudi zbog sumnje u korupciju. Skandal je rezultirao izbacivanjem Fenerbahçea iz Lige prvaka.