NEDJELJA - 20 SATI

Turnir u Umagu dobio spektakularni finale kojeg su svi priželjkivali; za titulu će se boriti prvi i drugi nositelj - Alcaraz i Sinner

30.07.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Uvjerljivom pobjedom 6-1, 6-3 nad sunarodnjakom Francom Agamenoneom, najbolje rangirani talijanski tenisač Jannik Sinner donio je umaškom ATP turniru toliko željeno finale u kojem će se za trofej protiv branitelja naslova, 19-godišnjeg Španjolca Carlosa Alcaraza koji je tek nakon trosatne borbe sa 7-5, 4-6, 6-3 svladao Giulija Zeppierija

Bit će to prvo umaško finale u kojem će zaigrati dvojica Top 10 igrača, a treće u kojem će zaigrati prvi i drugi nositelj, nakon što je na prvom turniru 1990. Goran Prpić kao najbolje rangirani igrač svladao Gorana Ivaniševića, a 2000. je Čileanac Marcelo Rios kao 'broj 2' svladao Argentinca Mariana Puertu. Bit će to i 'najmlađe' umaško finale u povijesti: 19-godišnji Alcaraz i 20-godišnji Sinner su ukupno za godinu mlađi od finalista iz 2006., kad je tada 21-godišnjem Švicarcu Stanu Wawrinki meč predao 19-godišnji Novak Đoković.

'Mladi smo igrači, koji svaki dan pokušavaju biti najbolji. Naporno treniramo. Nadam se da će u nedjelju biti dobar dan. U tenisu nikad ne znate, možda se netko neće osjećati dobro. Vidjet ćemo. S moje strane mogu reći da očekujem težak meč. Bit će to dobar test za mene, prvi put ću protiv njega igrati na zemlji na ATP Tour razini. Dat ću sve od sebe. Moram pronaći pravu taktiku', rekao je Sinner nakon ulaska u svoje prvo finale u 2022., a sedmo u karijeri (5-1).

U međusobnim dvobojima je 1-1. Alcaraz je slavio prošle godine na dvoranskom Masters 1000 turniru u Parizu, a Sinner mu je uzvratio u osmini finala ovogodišnjeg Wimbledona. Unatoč drugačijoj podlozi, Talijan vjeruje da će imati što izvući iz tog meča u pogledu pristupa umaškom finalu.

'Svaki meč ima pozitivnog i negativnog. Sigurno ima nešto što ću upotrijebiti i nešto što neću. On će sigurno igrati drugačije. Nadam se dobrom meču. Igramo navečer i lopta će biti sporija. Razgovarat ću sa svojim trenerima, pogledati neke detalje.'

Franco Agamenone je u svom prvom polufinalu na ATP Touru nije dobio priliku za iznenađenje, ali nije bio razočaran nakon što je u subotu završila njegova umaška bajka.

'Ja sam sretan. Danas nisam uspio odigrati onako kako sam želio, ali zasigurno ću se vratiti u Umag', rekao je Argentinac koji će u ponedjeljak biti na pragu ulaska među 100 najboljih tenisača svijeta.

Plava Laguna Croatia Open će ostati zapisan kao prvi ATP Tour turnir u njegovoj karijeri, na kojem je ovaj 29-godišnjak iz kvalifikacija stigao do polufinala i tako nastavio umaški niz kvalifikanata koji su došli barem do polufinala, a koji je započeo još 2017.

Talijanski navijači su ove godine u Umagu imali mnogo razloga za zadovoljstvo, a imat će za koga navijati i u finalu.

'Publika je cijeli tjedan bila sjajna. U srijedu, kad sam igrao svoj prvi meč, gledalište je bilo puno. Posebno je igrati ovdje. Očekujem da će biti dobra atmosfera, da će gledatelji pomagati obojici. Nadam se dobrom tenisu', poručio je Sinner koji je postao šesti različiti Talijan koji je došao do finala u Umagu, a pokušat će postati treći koji je došao do naslova.

  • +6
Carlos Alcaraz - Giulio Zeppieri, polufinale Umaga 2022. Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Fabio Fognini je 2016. bio prvi koji je podigao pobjednički trofej, a 2018. je to učinio Marco Cecchinato. Filippo Volandri (2003., 2004.), Potito Starace (2010.), Fognini (2013.) i Paolo Lorenzi (2017.) nisu uspjeli pobijediti u finalu.

Triput su Talijane u finalu pobjeđivali španjolski tenisači: Volandrija je 2003. svladao Carlos Moya, od Staracea je 2010. bolji bio Juan Carlos Ferrero, a Fogninija je u njegovom prvom umaškom finalu 2013. nadigrao Tommy Robredo.

Jannik Sinner će pokušati postati prvi koji će zaustaviti španjolsku nadmoć. Zadatak neće biti nimalo lagan, iako je u polufinalu ostavio bolji dojam nego Carlos Alcaraz. Ostaje sam samo u nedjelju, od 20 sati, svjedočiti velikom obračunu na umaškom stadionu 'Goran Ivanišević' i uživati, jer ovo je finale za koje bi ulaznice bile rasprodane i na najvećim svjetskim turnirima.