HRVATSKA BEZ SP-a

Tuga je velika, ali očaj nepotreban

15.10.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Nažalost, obistinilo se ono što se već u subotu nagovještavalo - Hrvatska će propustiti svoje prvo svjetsko prvenstvo. Unatoč izostanku osmorice važnih igrača, Hrvatska je ciklus zaključila gostujućom pobjedom, a do nje je stigla nakon dobre igre i velikog broja promašenih prigoda. No ni to, niti razni negativni novinski napisi nisu demoralizirali igrače, koji su u zadnjim minutama ipak dokazali da imaju i znanja i potrebne sportske drskosti

U deset kvalifikacijskih utakmica za odlazak na SP u Južnoj Africi, Hrvatska je osvojila 20 bodova, pritom izborivši šest pobjeda te po dva remija i dva poraza. I da je samo jedan od ta dva remija završio pobjedom, jer Hrvatska ih je izborila u dvobojima s Ukrajinom, a u njima je bila kudikamo bolja, sada bi se Slavenu Biliću i igračima pisale ode.

Nažalost, ovako je Slaven Bilić, unatoč brojnim simpatijama velikog dijela hrvatskih navijača i manjeg dijela sportskih novinara, postao prvi izbornik koji Hrvatsku nije odveo na svjetsko prvenstvo. A taj je podatak, uz neprimjereno ponašanje igrača koji su si dopustili da ih u nešto opuštenijem izdanju uhvate fotoreporteri, bio dovoljan za otvorenu hajku na - sve. Od Bilića do igrača i čelništva Hrvatskog nogometnog saveza. Komentiranja su se uhvatili svi kojima je ustupljeno nekoliko novinskih redaka ili nekoliko sekundi radijskog etera. I situaciju su htjeli prikazati - kaotičnom i katastrofalnom.

Stoga su inat i potrebno nogometno znanje, iskazani u gotovo nevažnoj utakmici protiv Kazahstana, dobrodošli, jer igrači su pokazali da imaju sve što su im osporavali. A uz to - i potrebnu razinu respekta prema aktualnom izborniku, koji ih je, unatoč nekim greškama, uspješno vodio u protekle tri i pol godine. Naime, nakon postignutog prvog gola svi su mu potrčali u zagrljaj, javno obznanivši da i njima odgovara Bilićeva prisutnost.

Bio je to znak i velikim oponentima, kojima na ruku nije išlo ni javno mnijenje, da posustanu s napadima, uz izliku da 'Bilić ipak zaslužuje podršku i da ova momčad ima još prostora za napredak'. A tko ima bolji uvid u to, nego upravo Bilić, koji je stvorio ovu momčad, uvevši u nju i Eduarda, Modrića, Ćorluku, Pranjića, Mandžukića...

Naravno, svima nam mora biti jasno da su zbog neplasiranja na SP sigurno najtužniji upravo igrači i Bilić. Ali i da se osim Hrvatske, što nam ne treba biti utjeha, već samo putokaz kako se na ovakve sportske neuspjehe treba gledati racionalnije, nisu plasirale ni Švedska, ni Češka, ni Turska, ni Rumunjska, ni Bugarska, ni Škotska, a da će u dodatnim kvalifikacijama možda ispasti i Ukrajina, Portugal, Rusija ili Francuska.