PRETIJESAN STADION

Tuđmanova smrt i veliki preokret doveli do vukovarskog rekorda

15.11.2016 u 09:02

Bionic
Reading

U progonstvu osnovani NK Vukovar ‘91 bio je na prelasku novog stoljeća odigrao svoju, za sada, jedinu prvoligašku sezonu. Spletom okolnosti pripremali su se za dvoboj s Croatijom, a nakon pauze ispunjene promjenama dočekali su Dinamo u rekordnom dvoboju kojim nastavljamo feljton vukovarskih sportskih priča uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije

SPORTSKI FELJTON

Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada koji sugerira to da na krajnjem istoku Hrvatske i dalje funkcionira rasadnik vrhunskih sportaša te klubova koji preživljavaju i čekaju bolje dane. Sve priče pročitajte OVDJE.

Vukovar je u prosincu te 1999. najuspješniju godinu u klupskoj povijesti trebao zatvoriti ogledom s aktualnim prvakom NK Croatijom. No, večer ranije umro je Franjo Tuđman i odgođeno je cijelo kolo.

Hrvatska je utonula u neizvjesnost, a plavi klub prema dugoočekivanoj promjeni imena. ‘Čuvari Croatije’ preko noći su promijenili kapute i na Valentinovo 2000. godine vratili ime Dinamo. Posljednji put Croatia je istrčala na reviji u Zaprešiću, a samo pet dana poslije promjene Dinamo je doživio svoju poslijeratnu promociju baš u Vukovaru. Točnije Borovu.

Na odgođeno 17. kolo krenulo je ‘i staro i mlado’, izvijestitelji procjenjuju da se na stadion u Borovu gdje je Vukovar 91 tada igrao natiskalo oko osam tisuća ljudi. Realno, bilo je oko pet. U neredima prije utakmice je stradalo jugoslavensko veleposlanstvo u centru grada, a na travnjaku je umalo stradao Dinamo.

Vukovar je zaustavio sve napade Cvitanovića, Prosinečkog, Šokote, Mujčina i društva, te nakon utakmice bez golova izborio vrijedan bod. Dinamo je na kraju uspio osvojiti naslov prvaka, a Vukovar nije izborio ostanak u eliti, no ostat će zapisano da je najistočniji hrvatski prvoligaš ikada zaustavio momčad iz Lige prvaka i da je to bio dvoboj koji drži poslijeratni gradski rekord po broju gledatelja.

završava ovaj sjajni šuter.