ZADNJA SEZONA

Trofejni Phil još godinu dana u Lakersima

02.07.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Najuspješniji trener u NBA, Phil Jackson, koji je u karijeri osvojio 11 naslova prvaka, šest s Chicago Bullsima, te pet s Los Angeles Lakersima, i sljedeće će sezone sjediti na klupi Lakersa

Nakon što je ove godine osvojio svoj peti naslov prvaka s Lakersima, Jackson je razmišljao o povlačenju s klupe, ali nakon obavljenih medicinskih pregleda odlučio je nastaviti suradnju s klubom iz Los Angelesa za još jednu godinu.

'Nakon nekoliko tjedana promišljanja, vrijeme je preuzeti izazov sklapanja momčadi koja će sljedeće sezone obraniti naslov prvaka. Bit će to moja posljednja i, nadam se, velika sezona', rekao je Jackson za službenu internetsku stranicu Lakersa.

'Izuzetno smo zadovoljni što se Phil odlučio vratiti. U deset godina koliko je proveo na mjestu prvog trenera osvojio je pet naslova prvaka, a još smo dva puta igrali u finalima što je uistinu izvanredno', kazao je generalni manager Lakersa Mitch Kupchak.

U 19 sezona provedenih u NBA ligi na mjestu glavnog trenera Jackson je ostvario 70.5 posto pobjeda u osnovnom dijelu sezone, te 69.7 posto u doigravanju čime je najbolji u povijesti lige u obje kategorije.

Jackson je u dva navrata osvajao po tri uzastopna naslova s Chicago Bullsima (1991-1993 i 1996-1998), dok mu je s Lakersima dosada to uspjelo jednom (2000-2002). U slučaju da i sljedeće sezone postane prvak s Lakersima, bit će mu to četvrti 'three-peat', jer je bio prvakom u posljednje dvije sezone.

Usto, Jackson ima još dva NBA naslova iz igračkih dana s New York Knicksima, 1970. i 1973.