SJEVERNA KOREJA

Trnovit povratak čuda iz Engleske

08.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Prvi put nakon 44 godine za naslov svjetskih nogometnih prvaka borit će se izabranici Sjeverne Koreje. Možda najveća enigma predstojećeg turnira imala je brutalnu nesreću u ždrijebu, ali i njihovi prethodnici su svojedobno napravili čudo

Komunistički dio Koreje ima iznimno turbulentnu nogometnu povijest koja je ostala upaćena po podvigu na SP-u u Engleskoj 1966. Podsjetimo, tamo su iz skupina izbacili Talijane i u četvrtfinalu protiv Portugala poveli s 3:0. Ipak, probudio se bio Eusebio i s četiri gola inicirao preokret na 5:3. O toj su generaciji napisane knjige i filmovi, a kroz velika vrata prošli su novi brzanci iz Sjeverne Koreje.

Ako vas zanima kako igra Sjeverna Koreja

Šlageri kvalifikacija, naravno, bili su dvoboji protiv Južnih susjeda. Politika je iskoristila priliku da poruči susjedima da u Pyongyangu nisu dobrodošli i taj je dvoboj na intervenciju Fife prebačen u Kinu. na kraju su na prvenstvo došli i jedni i drugi, ali 'sjevernjaci' su ljepša priča jer ih nitko u Africi nije očekivao.

Plasman na natjecanje inicirao je potrebu za isprobavanjem snaga i reprezentacija Sjeverne Koreje prošle je zime po prvi put nakon 43 godine sletjela u Europu. Zapadnjaci su se nadali da će igrači pobjeći glavom bez obzira i tražiti azil, što bi bilo objeručke prihvaćeno obzirom na njihov politički renome, no sve je prošlo u redu i publika u nantesu mogla se uvjeriti da je riječ o sasvim solidnoj ekipi.

Najviše igrača dolazi iz kluba 25. travanj, vojnog kolektiva koji ime nosi po datumu osnutka njihovih postrojbi. O njima se ne zna još gotovo ništa, ali oni sami znaju da se nalaze pred nevjerojatnio teškim zadatkom. U skupini su sa Brazilom, Portugalom i Obalom Bjelokosti. Propaganda u domovini i tako ih često hrani bajkama, prolazak kroz najtežu skupinu na prvenstvu vjerojatno bi bio proglašen praznikom.