svi se pitaju zašto?

Tri šokantne odluke iz temelja su uzdrmale svijet motociklizma; nakon ovoga MotoGP sigurno više neće biti isti...

11.11.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Tjedan je u svijetu motociklizma započeo loše da lošije nije moglo. Prvo je šesterostruki MotoGP prvak Marc Marquez objavio da se zbog ozljede ruke više neće natjecati ove sezone. No, šokovima tu nije bio kraj. Oglasio se potom Andrea Dovizioso koji je objavio kako uzima godinu dana pauze, a onda je potvrđeno kako je Andrea Iannone zbog dopinga suspendiran na čak četiri godine!

Za Marca Marqueza (27) je MotoGP sezona gotova! Objavio je to španjolski motociklist putem društvenih mreža.

'Ove sezone se neću više natjecati. U dogovoru s liječnicima procijenjeno je kako je puno bolje potpuno zaliječiti ozljedu i da je najbolje da se na stazu vratim sljedeće godine. Vrijeme je da nastavim s oporavkom. Hvala na porukama podrške. Željno iščekujem povratak 2021. godine', objavio je šesterostruki svjetski prvak.

Podsjetimo, Marquez je slomio ruku na prvoj utrci sezone, a nakon dvije teške operacije ipak nije potpuno spreman vratiti se natjecanju u MotoGP konkurenciji.

Kao da to nije bio dovoljan šok, samo dan kasnije javio se Talijan Andrea Dovizioso (34) koji je objavio kako napušta momčad Ducatija i uzima godinu dana pauze!

Dovizioso nije zadovoljan pojedinim odlukama svoje sada već bivše momčadi. Odmah su krenula nagađanja oko toga gdje bi mogao sjajni talijanski motociklist nastaviti karijeru, pa su se javili KTM, Honda i Aprilia, koji mu nude mjesto u momčadi.

Talijan nikada nije osvojio MotoGP naslov, ali je tri puta u nizu, od 2017., 2018. i 2019. godine je bio drugi u ukupnom poretku iza Marka Marqueza (Honda). Čini se kako ga je baš ta nekonkurentnost njegovog Ducatija natjerana na pauzu, ali obećao je da se 2022. godine vraća...

A kao da šokova nije bilo dovoljno, na kraju je objavljeno i to kako je talijanski motociklist Andrea Iannone (31) suspendiran na čak četiri godine zbog - dopinga! Da, i u svijetu motociklizma ima dopingiranih!

Vozač Aprilije prije godinu dana bio je pozitivan na doping-testu, u krvi mu je pronađen steroid drostanolon. Bilo je to u vikendu kad se vozila utrka za Veliku nagradu Malezije, a Iannone je tvrdio kako se 'kontaminirao' baš u Maleziji nekim od obroka (meso 'na steroidima') kojeg je tamo konzumirao. Čini se kako mu ipak nisu povjerovali jer mu je prvo Međunarodna motociklistička federacija (FIM) zbog toga izrekla kaznu od 18 mjeseci zabrane natjecanja, a on se na to žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Možda bi mu bilo bolje da nije jer mu je CAS kaznu povećao na čak četiri godine! Naime, taku je kaznu isprva tražila Svjetska antidopinška agencija (WADA). Čini se kako bi ova kazna mogla značiti i kraj Iannoneove karijere...